Diplomat západního střihu věrný ajatolláhům. Zaríf navzdory americkým sankcím vyrazil do Evropy

Horizont ČT24: Džavád Zaríf jedná v Evropě (zdroj: ČT24)

Íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf vyrazil na turné po evropských zemích. Architekt íránské jaderné dohody, ostřílený diplomat se západním vzděláním a zběhlý uživatel sociálních sítí je loajální součástí režimu ajatolláhů. Spojené státy na něj za to uvalily sankce. Evropa se zatím od ostré americké linie distancuje.

V roce 2006 Zaríf ještě jako íránský velvyslanec při OSN vyvracel podezření, že jeho země usiluje o výrobu atomových zbraní. „Závazek Íránu ohledně nešíření jaderných zbraní je kategorický,“ tvrdil.

Archivy, které izraelský Mosad později propašoval z íránské metropole, ale podle Izraelců ukazují, že Teherán nemluvil pravdu. „Írán lhal o tom, že nikdy neměl program na výrobu jaderných zbraní. Sto tisíc tajných dokumentů to dokazuje,“ prohlásil loni v dubnu před novináři izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Muž, který nesměl rezignovat

Zaríf mezitím povýšil na šéfa diplomacie. Jeho hvězdná chvilka nastala v červenci 2015, kdy se podařila dojednat mezinárodní dohoda o íránském jaderném programu. Výměnou za různá omezení získal Teherán příslib odbourání sankcí.

Írán ovšem konec sankcí využil k rozšíření své vojenské kapacity. Vliv militantních skupin financovaných Teheránem vzrostl v Libanonu, Jemenu, Iráku i Sýrii.

Spojené státy zásadně změnily kurz po nástupu prezidenta Donalda Trumpa. Ten se rozhodl jadernou dohodu dojednanou svým předchůdcem Barackem Obamou vypovědět a na Teherán uvalit tvrdé sankce.

Přes všechny zvraty zůstal Džavád Zaríf hlavní tváří íránské diplomacie. Letos v únoru sice nabídl rezignaci, prezident Hasan Rouhání ji ale nepřijal.

Džavád Zaríf s íránským prezidentem Hasanem Rouháním
Zdroj: Reuters

Absolvent amerických škol

Zaríf díky studiím na školách v San Franciscu a Denveru disponuje dobrou znalostí Ameriky. Na rozdíl od ajatolláhů, kteří mluví klerikálním slovníkem středověkého islámu, si Zaríf dokáže hodiny diskutovat se západními akademiky.

Je velmi aktivní na sociálních sítích. Figuruje na Instagramu, na Twitter se připojil dokonce už  v roce 2009. Kultivovaný projev a perfektní znalost angličtiny mu pomáhají v komunikaci směrem na Západ.

Ani on ale neunikl americkým sankcím. „Džavád Zaríf zavádí do praxe nebezpečnou agendu íránského duchovního vůdce a je hlavním mluvčím režimu,“ stálo v odůvodnění amerického ministerstva financí k uvalení sankcí.

„Co to má znamenat, zavádět sankce na ministra zahraničních věcí?! To je přiznání porážky v dialogu, přiznání porážky v diplomacii,“ reagoval íránský diplomat.

Dál ale cestuje po světě. Při své zastávce ve Finsku například zopakoval, že mezinárodní jaderná dohoda se měnit nebude: „Dojednali jsme dobrou dohodu a Američané od této dobré dohody odstoupili. Jakákoliv mediace by se měla týkat výlučně toho, jak se mohou vrátit k vyjednávacímu stolu, který opustili.“

Aktuální situace ale návratu k jednání nepřeje. Írán a USA zůstávají na kolizním kurzu.