Indie začala uvolňovat omezení v Kašmíru. Obnovuje telefonické spojení, v pondělí se otevřou školy

V sobotu se ve státě Džammú a Kašmír po téměř dvou týdnech začalo obnovovat telefonické spojení a mají se otevřít státní úřady. Indická vláda začala uvolňovat omezení, která nastavila poté, co území začátkem srpna odebrala zvláštní status. Krok Dillí vystupňoval napětí ve vztazích se sousedním Pákistánem.

Omezení podle místní správy ve většině míst už neplatí; jídla a dalších zásob je dostatek. Místní policie uvedla, že v některých částech už neplatí zákaz vycházení a „situace je klidná“. Školy se v Džammú a Kašmíru mají otevřít v pondělí a veřejná doprava se obnoví postupně v závislosti na bezpečnostní situaci, uvedl zástupce místní správy.

Bezpečnostní síly v regionu zůstávají po pátečním protestu v místní metropoli Šrínagar v pohotovosti. Proti mimořádným opatřením tam protestovaly stovky lidí, které se střetly s policií. Ta proti nim zakročila slzným plynem. Protestující nesli zelené islámské vlajky a transparenty s nápisem: „Zastavte genocidu v Kašmíru, probuď se, světe.“

O situaci v Kašmíru v pátek za zavřenými dveřmi jednala na popud Číny a Pákistánu Rada bezpečnosti OSN, která na závěr nevydala žádné oficiální prohlášení. „( Lidé v regionu) jsou sice odříznutí (od světa)… ale jejich hlas byl dnes vyslyšen,“ komentoval zasedání pákistánský vyslanec

Krokem Dillí z 5. srpna přišel region mimo jiné o výsadu schvalovat vlastní zákony a povolovat občanům z jiných částí Indie vlastnictví půdy. Od odebrání zvláštního statusu platil takřka úplný zákaz vycházení, obchody byly až na výjimky zavřené. Oblast je ale nadále odříznuta od internetu a indičtí vojáci a zátarasy jsou v kašmírském údolí doslova všudypřítomné.

Kašmír je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Na tento region si činí nárok Dillí i Islámábád. Obě země mají pod kontrolou jenom část území. Povstalci od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu, nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70 tisíc obětí.

obrázek
Zdroj: ČT24