Soud na Gibraltaru propustil zadržovaný íránský tanker

Události: Íránský tanker smí opustit Gibraltar (zdroj: ČT24)

Soud na Gibraltaru rozhodl o propuštění zadržovaného íránského tankeru, a to navzdory žádosti Spojených států amerických, aby úřady loď dál blokovaly. Podle soudu není pro další zadržování plavidla Grace 1 důvod. Írán se písemně zaručil za to, že se ropa nedostane do zemí pod sankcemi Evropské unie. Tanker byl v rukou gibraltarských úřadů od 4. července kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie.

Šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo rozhodl o zrušení příkazu k zadržování tankeru poté, co se Írán písemně zaručil, že dva miliony barelů ropy, které Grace 1 převáží, neskončí v Sýrii. „Vzhledem k tomuto ujištění není pro další blokování lodi důvod,“ uvedl Picardo.

Americké ministerstvo spravedlnosti ale ve čtvrtek časně ráno podalo žádost o další zadržení tankeru a věcí se musel zabývat soud. Ten nakonec rozhodl o propuštění plavidla.

Podle íránského velvyslance v Londýně už probíhají přípravy na odplutí tankeru z Gibraltaru. Spojené státy se podle něj snažily propuštění lodi „zoufale“ bránit do poslední minuty, ale utržily potupnou pořážku. 

Gibraltarské úřady rovněž oznámily, že kapitán a tři členové posádky Grace 1, kteří byli na svobodě na kauci, byli už formálně osvobozeni.

Teherán později zadržel britský tanker

Írán považuje zadržení své lodě za nelegální a ohradil se proti němu. Čtrnáct dní po rozhodnutí Gilbraltaru pak Íránci zadrželi v oblasti Hormuzského průlivu tanker Stena Impero, který plul pod britskou vlajkou. Obvinili ho z porušení pravidel námořní dopravy, což ale Británie popírá a považuje záležitost za odvetu za Grace 1.

Potíže civilních lodí s ropou se množí v oblasti Perského zálivu kvůli vyhroceným íránsko-americkým vztahům. Loni Spojené státy vypověděly dohodu o íránském jaderném programu a obnovily proti Íránu sankce. Teherán pohrozil, že může ochromit strategickou trasu pro přepravu ropy, jež vede Perským zálivem.