Německo po vraždě dítěte ve Frankfurtu zvýší bezpečnostní opatření na nádražích

Události: Reakce na vraždu ve Frankfurtu (zdroj: ČT24)

Pondělní útok na nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem, kde muž shodil pod přijíždějící vysokorychlostní vlak ICE ženu i s jejím osmiletým synem, jenž střet s vlakem nepřežil, vyvolal v Německu bouřlivou politickou debatu. Kvůli vraždě, ze které je podezřelý čtyřicetiletý Eritrejec, chce ministr vnitra Horst Seehofer zlepšit bezpečnost na nádražích. Motiv činu není zatím znám. Soud odpoledne rozhodne o uvalení vazby na podezřelého.

Čtyřicetiletá žena, kterou muž z peronu shodil i s jejím synem, se před přijíždějícím vlakem zachránila a se zraněními skončila v nemocnici. Třetí oběti útoku se podařilo dostat do bezpečí, aniž by spadla do kolejiště. Po činu se muž pokusil z nástupiště utéct, ostatní cestující jej ale před nádražím dostihli a předali policii.

Podle mluvčí frankfurtského státního zastupitelství Nadji Niesenové je podezřelý obviněn z vraždy a z pokusu o vraždu, za což mu hrozí až doživotí. Ohledně motivu činu zatím vyšetřovatelé nevědí nic.

Podezřelý má tři děti a trvalý pobyt ve Švýcarsku

Muž žil od roku 2006 ve Švýcarsku v kantonu Curych, kde měl povolení k trvalému pobytu. Je ženatý a má tři děti. Podle Seehofera platil za příklad úspěšné integrace. Před několika dny však nožem ohrožoval svou sousedku, škrtil ji a následně zamkl a utekl. Švýcarská policie po něm vyhlásila pátrání, nevydala na něj ale evropský zatykač. Eritrejec následně přicestoval do Německa.

Seehofer zdůraznil, že žil ve Švýcarsku legálně a legálně přijel i do Německa. Nevidí proto důvod, proč by měl z tohoto případu vyvodit nějaké důsledky v oblasti imigrační a pobytové politiky. 

Na nástupiště číslo sedm se v úterý vrátil běžný provoz
Zdroj: ČTK/DPA/Frank Rumpenhorst

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer v reakci na neštěstí přerušil letní dovolenou a na úterní odpoledne svolal do Berlína krizové zasedání bezpečnostních orgánů. „Tvrdě odsuzuji tento hrozný čin. Pozadí tohoto strašného zločinu je stále neznámé a je na vyšetřovatelích, aby jej co nejrychleji a co nejkomplexněji odhalili,“ uvedl ministr.

Dodal, že je potřeba větší množství policistů na veřejných místech. Požaduje také více bezpečnostních kamer a další technická řešení, která by přispěla k většímu pocitu bezpečí lidí nejen na nádražích.

Agentura DPA upozornila, že podobný případ jako v pondělí ve Frankfurtu se stal 20. července v malém porýnském městě Voerde. Osmadvacetiletý muž zde shodil před projíždějící vlak čtyřiatřicetiletou ženu. Také ona následkům svých zranění podlehla. I v tomto případě se policie domnívá, že oběť a pachatel, který čelí obvinění z vraždy, se neznali. Podezřelý se podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung sice narodil v Německu, ale národností je Srb a má i srbské státní občanství.

Vedle těchto událostí ministr Seehofer s představiteli bezpečnostních orgánů hovořil o útocích a výhrůžkách představitelům levicových politických stran, bombovým hrozbám v mešitách a rasisticky motivovaném útoku na Eritrejce z hesenského Wächtersbachu.

Na nádraží ve Frankfurtu srazil muž pod vlak ženu s dítětem
Zdroj: Andreas Arnold/ČTK/DPA

Událost z Frankfurtu rozvířila politickou diskusi

Šéf frakce sociální demokracie (SPD) v regionálním hesenském parlamentu Günter Rudolph varoval před tím, aby se tato „hrůzostrašná vražda zneužívala“ pro politické účely, uvedl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podle Rudolpha je pouze na policii a státním zastupitelství, aby objasnila okolnosti tohoto činu.

Předsedkyně frakce protipřistěhovalecké AfD ve Spolkovém sněmu Alice Weidelová naopak dala vraždu do souvislosti s migrační politikou německé vlády: „Chraňte už konečně občany naší země – namísto bezmezné vítací kultury,“ napsala na Twitteru.

Policie na frankfurtském nádraží
Zdroj: Andreas Arnold/ČTK/DPA

Jak zabezpečit tisíce železničních stanic?

Poslanec vládní CDU Philipp Amthor chce otevřít diskusi o zpřísnění bezpečnostních opatření na nádražích. Expert sociální demokracie na dopravu Martin Burkert v rozhovoru pro deník Bild kritizoval nedostatečný dozor na nástupištích a poukázal na to, že na německých nádražích chybí i příslušníci spolkové policie.

Burkertova stranická kolegyně Anke Rehlingerová naopak tvrdí, že žádná bezpečnostní opatření nedokážou zabránit činu, ke kterému došlo ve Frankfurtu: „Podobná událost rozhodně není chybou zabezpečení, ale lidskosti.“

Zástupce policejních odborů Jörg Radek zároveň varoval před napodobováním pondělního útoku a připomněl, že ve velkých městech jsou už z dřívějška známy případy, kdy pachatelé sráželi lidi do kolejiště metra nebo tramvají. „Policie se po každém takovém případu snaží působit preventivně. Ale v případě činů, jako je ten z Frankfurtu, bohužel naráží na své vlastní možnosti,“ řekl Radek stanici RND a připomněl, že v Německu je 5600 nádraží a zastávek, takže žádná rychlá řešení se nedají očekávat.