Ve Středozemním moři se podle OSN utopilo 150 uprchlíků

U libyjských břehů zřejmě zahynulo 150 uprchlíků. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Běženci byli ve skupině tří stovek lidí, kteří se vydali do Evropy. Polovinu z nich se podařilo zachránit a podle úřadu jsou nyní na zpáteční cestě do Libye. Organizace Lékaři bez hranice (MSF) se domnívá, že ve vodě může být mnohem více lidí, protože na moře se podle ní vydalo dohromady na třech plavidlech až 400 uprchlíků. Běženci vypluli z Chumsu ležícího asi 120 kilometrů východně od Tripolisu.

UNHCR s odvoláním na přeživší ohlásil, že se k Evropě vydalo 300 lidí, ale není jasné, zda na jedné nebo na dvou lodích. Přeživším pomohli rybáři a libyjská pobřežní stráž je podle mluvčího UNHCR odvezla do Libye.

Pokud se tato verze potvrdí, pak jde o letošní nejtragičtější nehodu uprchlíků ve Středozemním moři.

Agentura AP citovala mluvčího libyjské pobřežní stráže, podle nějž bylo zachráněno 125 lidí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) je na cestě k libyjskému pobřeží 145 lidí a zřejmě 150 zahynulo.

Julien Raickman z MSF řekl agentuře AFP, že ve středu večer se na moře vydaly tři lodě, na jejichž palubách bylo čtyři sta lidí. MSF od dnešního poledne pomáhala dvěma skupinám, v jedné bylo 53, ve druhé 82 lidí. Někteří museli být převezeni do nemocnice. „Na břeh je dopravili rybáři, ne pobřežní stráž. Byli mimořádně otřeseni, jeden muž viděl zmizet pod vodou celou svou rodinou,“ řekl Raickman. „Na moři bylo potřeba pomoci čtyřem stem lidem, takže se zachránila ani ne třetina,“ dodal. Podle něj záchranná operace pobřežní hlídky pokračovala i dnes večer.

Letos ve Středozemním moři zahynulo 680 migrantů

Libye je nejčastější výchozí zemí lodí s migranty. Podle IOM letos při pokusu překonat Středozemní moře zahynulo 680 lidí a 3700 bylo zadrženo a vráceno do táborů v Libyi.

Do Evropy od začátku roku dorazilo téměř 30 tisíc uprchlíků, přičemž v první polovině loňského roku to bylo 46 tisíc lidí. Nejvíce migrantů mířilo do Řecka, kam letos do 4. července připlulo 14 tisíc lidí, do Španělska 10 tisíc. V Itálii se za prvních šest měsíců letošního roku vylodily bezmála tři tisíce migrantů.