Španělsku hrozí další předčasné volby. Socialista Sánchez ohlásil krach koaličních jednání

Šéf španělských socialistů a úřadující premiér Pedro Sánchez ohlásil neúspěch rozhovorů se stranou Unidas Podemos, s níž byl jako s jedinou ochoten vytvořit vládní koalici. Podle agentury Reuters se tím zvýšila pravděpodobnost, že Španělé budou muset jít na podzim opět k předčasným volbám. O důvěru bude Sánchez žádat parlament za týden. Podemos ovšem informaci o krachu jednání nepotvrdila.

Opakované hlasování by bylo již čtvrtým v posledních čtyřech letech, což by bylo pro španělskou demokracii bezprecedentní. Již nyní podle Reuters mnozí pozorovatelé místní politické scény vyjadřují názor, že současný španělský politický systém je nefunkční a není schopen řešit palčivé problémy, jako je napjatý státní rozpočet či katalánský separatismus.

Tři měsíce poté, co socialisté zvítězili v dubnových parlamentních volbách, Sánchez uvedl, že jednání s levicovou Unidas Podemos skončilo. Jejího předsedu Pabla Iglesiase obvinil, že k rozhovorům nepřistupoval v dobré víře.

„Pan Iglesias jednostranným přerušením rozhovorů zavřel dveře před jakýmkoli jednáním,“ řekl Sánchez rádiu SER s tím, že programové neshody obou stran byly beztak příliš velké na to, aby umožnily vládní koalici vzniknout.

Sánchez se zdráhal přibrat Iglesiovu formaci do plnohodnotné koalice a nabízel jí pouze nominaci technokratických ministrů. Iglesias již minulý týden označil návrh za „idiotský“.

V Unidas Podemos dál věří v dohodu

Jeden z hlavních představitelů Unidas Podemos Pablo Echenique ale odmítl potvrdit, že rozhovory jsou skutečně mrtvé. Naopak řekl, že je přesvědčen, že Sánchez nakonec změní názor a s koaliční spoluprací bude souhlasit. „Jsme překvapeni, že premiér řekl, že jednání zkrachovalo. Za naši stranu tomu tak není,“ řekl televizi la Sexta.

Španělští poslanci začnou jednat o důvěře Sánchezovi 22. července v poledne. První hlasování, v němž je pro důvěru potřeba absolutní většina hlasů, se uskuteční následující den. Pokud Sánchez důvěru napoprvé nezíská, což je nyní pravděpodobné, uskuteční se 25. července druhé kolo hlasování, v němž stačí většina prostá.

Španělsko po nastolení demokratického zřízení před 42 lety nemá zkušenosti s koaličním vládnutím. V bipartijním politickém systému bylo obvyklé, že vítěz voleb bral vše. Systém se však začal drolit s příchodem světové hospodářské krize před deseti lety a neschopnost stran učinit kompromis po volbách způsobila, že Španělé v červnu 2016 a dubnu 2019 museli jít k urnám předčasně. Poslední parlamentní volby v řádném termínu se v zemi konaly v roce 2015.