Pákistán ukazuje, že lze převychovat radikální bojovníky a vrátit je do běžného života

Horizont ČT24: Pákistánská armáda převychovává bývalé bojovníky Talibanu (zdroj: ČT24)

V posledních pěti letech vstoupilo do řad takzvaného Islámského státu padesát tisíc lidí ze stovky zemí. Po pádu samozvaného chalífátu se zradikalizovaní a nebezpeční bojovníci vrací domů. Jedno z možných řešení tohoto bezpečnostního problému nabízí překvapivě Pákistán, který má zkušenosti s mladými muži, kteří se přidali k Talibanu. Pákistánská armáda už roky provozuje ostře sledované převýchovné centrum, které vrací bývalé bojovníky do běžného života.

V uzavřeném a dobře hlídaném centru nedaleko Péšávaru žije několik stovek mladých mužů s temnou minulostí. „Zabíjeli ženy i děti,“ potvrzuje místní psycholožka Anila Farmanová. Identitu si tu všichni chovanci přísně střeží v obavě z toho, co může následovat po jejich propuštění.

Mají za sebou výcvikové tábory Talibanu, ke kterému se někteří přidali dobrovolně. Další byli odvedeni z chudých rodin. Většinou negramotní teenageři byli pro ideology snadnou kořistí. Vštěpovali jim násilnou verzi výkladu islámu, připravovali je na roli bojovníků a sebevražedných atentátníků.

Místo do vězení míří bývalí bojovníci do převýchovného centra
Zdroj: ČT24

Pákistán se do tažení proti Talibanu zapojil po útocích z 11. září 2001. Během následujících osmnácti let v zemi při teroristických útocích zemřelo přes 63 tisíc lidí. V poslední době sice počty obětí každoročně klesají, i tak ale teroristé zavraždí v Pákistánu stovky lidí ročně.

Armádě se daří držet situaci pod kontrolou i díky lépe střežené hranici s Afghánistánem, přes kterou dřív radikálové běžně přecházeli. Celou jednu třetinu hranice, tedy zhruba devět set kilometrů, nyní chrání plot. „Už máme dostatek bezpečnostních opatření. Skenujeme zavazadla, máme bezpečnostní kamery. A lepší pasy,“ vyjmenovává velitel pákistánské armády Humajun Farrúk.

Radikálové se učí změnit myšlení

Bojovníci Talibanu, kteří vojákům padli do rukou, dřív končili v přeplněných věznicích, kde se ještě víc utvrdili v radikalismu a agresivitě. Řešení proto začala hledat samotná armáda a před deseti lety otevřela převýchovné centrum, které od té doby vede a financuje.

Podstatnou částí převýchovy je i změna myšlení a přístupu k náboženství, jehož lekce jsou pevným bodem programu. „(Muži) mluví s ideology, náboženskými učenci a psychology, kteří s tématem umějí pracovat,“ dodává psycholog Zia ul Hasan. Někdo v programu zůstane šest měsíců, někdo tři roky. I po propuštění zůstávají převychovaní bojovníci roky pod dohledem. Musejí se pravidelně hlásit a bez dovolení nesmí vycestovat do zahraničí.

Pákistánská armáda ve svém centru převychovává bývalé bojovníky Talibanu
Zdroj: ČT24

Převýchovou už prošlo víc než tisíc mužů

Projektem Úsvit (v paštunštině Sabaoon) zatím prošlo na 1200 mladíků. Pod dohledem psychologů se snaží překonat svou minulost a připravit se na budoucnost. Mohou se vyučit automechaniky i krejčími. „Sami si nemohou dovolit koupit šicí stroj, nemají na něj peníze. Nemají žádný příjem, nemohli zabezpečit své rodiny. My jim šicí stroj dáme a naučíme je řemeslo,“ popisuje princip programu psycholožka Farmanová.

Změna k lepšímu je vidět i mimo převýchovné centrum. Do Mingory vzdálené dvě stě kilometrů od Péšáváru se vrátil běžný život. „Dřív tu radikálové popravovali své odpůrce a vystavovali jejich mrtvá těla. Teď tu můžete vidět čilý provoz. Je to důkaz, že se vrátil mír,“ potvrzuje místní novinář Islamuddin Sajíd.

Podobné úspěchy jsou však jen jedním z dílků skládačky. Radikální islám má v oblasti stále silné slovo. Na tři a půl tisíce Pákistánců působí v řadách islamistů v sousedním Afghánistánu, kde Taliban navzdory pokračujícím rozhovorům s vládou stále bojuje. Navíc zde posiluje místní odnož teroristické organizace Islámský stát.