Vraťte nám naše dívky. Masivní kampaň, co vyšuměla

Abuja – Přesně před pěti měsíci bylo 250 nigerijských školaček uneseno extremisty z milicí Boko Haram. Celosvětová kampaň zacílená na jejich osvobození, ztratila postupem času razanci a účinnost. Nejen že se dívky nepodařilo najít, ještě si slogan kampaně – Vraťte nám naše dívky – vypůjčil a zneužil pro vlastní předvolební kampaň nigerijský prezident Jonathan Goodluck. S odkazem na své příjmení heslo parafrázoval na: „Vraťte nám štístko“.

Kauza Boko Haram a unesených školaček (zdroj: ČT24)

Zvláště pro rodiny unesených dívek to bylo hodně hořké sousto, navíc když nigerijská vláda zůstala jen u slibů a nepodařilo se jí přijít na jedinou stopu, která by mohla vést k nalezení pohřešovaných školaček. Kromě padesátky děvčat, kterým se podařilo utéct hned první den, nejsou už žádné další na svobodě. Také pátrání za podpory mezinárodních expertů utichlo a nepřineslo hmatatelné výsledky.

Boko Haram mezitím slaví další postup a aktuálně drží v obklíčení město Maiduguri, metropoli státu Borno na severovýchodě Nigérie. Právě zde se islamistické hnutí v roce 2002 zrodilo a jeho příslušníci se nyní snaží své někdejší působiště dobýt zpět (loni je vytlačila nigerijská armáda) a učinit z něj středobod chalífátu. Podobně ovládá Islámský stát v Iráku město Mosul.

Ze strachu z ozbrojenců, kteří čím dál víc připomínají svými praktikami zmiňovaný Islámský stát, utíkají do sousedních zemí nové a nové vlny běženců. Stovky, možná tisíce, to ale jen v několika posledních týdnech nestihly. Včetně několika rodičů unesených dívek.

Vydáno pod