Místo v senátu u jezera. Oregonští republikáni blokují zákon demokratů tím, že nechodí do práce

Horizont ČT24: Oregonští republikáni už týden nechodí do práce, aby zablokovali emisní zákon (zdroj: ČT24)

Přesně týden se neukázali v práci republikáni zasedající v oregonském senátu. Někteří z nich zkrátka odmítají přijít, část se jich i skrývá. Snaží se tak zablokovat zákon z pera demokratů, který zavádí přísnější emisní limity a zvyšuje některé daně. Ukazuje se, že jde o účinnou taktiku, která může vyjít.

Jedenáct republikánů před týdnem už podruhé v tomto roce odešlo z jednání o klimatickém balíčku. Zpět se zatím nevrátili. Demokratům nezbývá než vtipkovat, hovoří o jedenácti psancích jako z divokého západu, kteří se vyhýbají práci. Republikánský senátor Tim Knopp se třeba netají tím, že čas místo v senátu tráví ve státě Idaho na chatě u jezera.

Odchodem ze země se republikánům podařilo senát paralyzovat a stopnout tak kritizovaný zákon. Ten zvyšuje emisní limity a zavádí nové ekologické daně. Zasedání může začít pouze s dvaceti přítomnými senátory. Demokraté ale drží jen osmnáct křesel, a i když mají většinu k odhlasování zákona, nemohou začít jednat.

„Tohle už dávno není o klimatu. Jde o demokracii, aby třetí pilíř vlády – legislativa – vůbec pracoval,“ uvedla guvernérka Oregonu za Demokratickou stranu Kate Brownová. Guvernérka při odchodu republikánů z jednání v květnu odmítla zásah policie, tehdy vyjednala, aby se vrátili do sálu. Teď prý ale nemá na výběr. „Pátrá po nich oregonská policie,“ uvedla nyní.

Podle senátora Knoppa ale republikáni jen brání zájmy voličů. „Tohle je demokracie,“ uvedl. Ke schválení klimatického balíčku zbývají tři dny. Poté se zákon vrátí na začátek legislativního procesu. Zdá se, že taktika, kterou už místní republikáni v historii vyzkoušeli dvakrát, bude napotřetí úspěšná.