Sever Evropy ovládne levice. Budoucí dánská vláda chce závazně snižovat emise a přestat drasticky šetřit

Šéfka dánské sociální demokracie Mette Frederiksenová oznámila, že se dohodla s dalšími třemi stranami z levice a z levého středu na vytvoření vlády. Stalo se tak tři týdny po volbách. Sociální demokraté už letos zformovali nové vlády i ve Finsku a Švédsku, připomněla agentura Reuters.

Levice má v novém parlamentu po 5. červnu těsnou většinu. „Teď jsme došli do cíle. Uvidíme, jak nová koalice dokáže přeměnit naděje dánských voličů v činy,“ oznámila Frederiksenová, která se v jednačtyřiceti letech stane nejmladší dánskou premiérkou. 

Nová vláda má být jednobarevným menšinovým kabinetem opírajícím se o podporu dalších stran, což je v Dánsku obvyklé uspořádání. 

Od nové vlády se nečeká zásadní zvrat v ekonomické politice, nicméně Frederiksenová slibovala štědřejší sociální výdaje po letech úspor, jež prosazovaly pravicové vlády kvůli snahám o snížení rozpočtového deficitu.

V Dánsku do důchodu až v 73 letech

Úspory vedly k uzavírání škol a nemocnic, škrtání výdajů na služby pro seniory, postupnému zvyšování důchodového věku ze stávajících 65 na celosvětově rekordních 73 let či zkrácení doby vyplácení podpory v nezaměstnanosti ze čtyř na dva roky. Sociálnědemokratická strana slibuje, že tento trend zastaví.

Strany nové koalice se podle Reuters také dohodly na zmírnění některých přísných opatření proti přistěhovalectví a na plánech umožňujících zaměstnat více cizinců, přijmout další opatření k odstranění rostoucí nerovnosti či schválit závazný zákon o snižování emisí.