Trump se sešel s Mayovou, po brexitu doufá ve „velkou obchodní smlouvu“ s USA

Události ČT: Trump s Mayovou vyzdvihli jedinečný vztah obou spojenců (zdroj: ČT24)

Po pondělních setkáních se členy královské rodiny a státním banketu jednal americký prezident Donald Trump v rámci státní návštěvy Británie s končící premiérkou Theresou Mayovou. Hovořili o budoucí obchodní smlouvě mezi Londýnem a Washingtonem, o čínské firmě Huawei nebo o klimatických změnách. Očekávaly se také masivní protesty proti Trumpově přítomnosti v Británii, na Trafalgarském náměstí se ale nakonec sešlo méně lidí než při Trumpově první návštěvě ve funkci prezidenta loni v létě.

Mayová se s Trumpem sešla už při pracovní snídani, k níž zasedli i představitelé deseti významných amerických a britských firem. Následně oba státníci jednali v Downing Street a vystoupili na společné tiskové konferenci. Rozhovor mezi čtyřma očima v plánu není. Schůzka přichází jen několik dní před tím, než Mayová 7. června opustí pozici lídra Konzervativní strany a otevře tak cestu k výběru svého nástupce v premiérské funkci.

Oba politici na úvod tiskové konference připomněli oběti spojenecké invaze v Normandii v roce 1944. Svět si v těchto dnech připomíná 75. výročí operace; Trump i Mayová se chystají na oslavy do Francie.

Sestřih brífinku Trumpa s Mayovou (zdroj: ČT24)

Trump: Británie je naším největším obchodním partnerem

Britský tisk v souvislosti s Trumpovou návštěvou hojně skloňoval obchodní dohodu, kterou chce Británie se Spojenými státy uzavřít po odchodu z Evropské unie. Podle Trumpa může Británie od vyjednávacího stolu odejít s velmi výhodnou smlouvou.

„Velká obchodní smlouva je možná, jakmile se Spojené království zbaví svých okovů. Už začínáme jednat!“ napsal prezident v pondělí na svém Twitteru. Před setkáním s Mayovou v úterý novinářům řekl, že USA a Británii pojí velmi dobré vztahy. Spojené království je největším americkým obchodním partnerem a nyní je „velká příležitost (obchod) výrazně rozšířit“, řekl prezident.

„Když jednáte o obchodní dohodě, na stole jsou všechny možnosti, takže i (britská státní zdravotní služba NHS je na stole nebo všechno ostatní,“ uvedl Trump na otázku ohledně možného přístupu amerických firem do NHS. Tento bod před Trumpovým příjezdem zmínil americký velvyslanec v Londýně, což vzbudilo kritické reakce především labouristické opozice. Šéf labouristů Jeremy Corbyn uvedl, že „bude bojovat do posledního dechu“, aby NHS udržel z dosahu amerických společností.

Kriticky reagoval na Trumpova slova také konzervativní ministr zdravotnictví Matt Hancock nebo další uchazeč o premiérskou funkci a bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

Zpravodaj ČT Vostal: Podle Trumpa bude brexit pro Británii dobrý (zdroj: ČT24)

Vztah Trumpa k brexitu označuje část britského tisku za nejsledovanější téma návštěvy. Trump v minulosti dával najevo, že postup Mayové při dojednávání podmínek brexitu neschvaloval. Při úterní tiskové konferenci ji ale označil za profesionálku a řekl, že podle něho odvedla dobrou práci.

Jako jejího nástupce otevřeně podporuje bývalého šéfa diplomacie Borise Johnsona. Ve víkendovém rozhovoru v deníku The Sun řekl, že Johnson by byl velmi dobrým premiérem. Do sídla amerického velvyslance v Londýně za Trumpem vpodvečer zamířil lídr Strany pro brexit, euroskeptik Nigel Farage, kterého šéf Bílého domu označuje za svého přítele.

Trump s Johnsonem v úterý odpoledne hovořil dvacet minut telefonicky, osobní schůzka s oběma muži se ale zatím neuskutečnila a dotyční politici si údajně stěžují, že se je Mayová během Trumpova pobytu snaží izolovat. Televize Sky News v úterý zveřejnila nepotvrzenou zprávu, že se Trump setká s ministrem životního prostředí Michaelem Govem, jedním z favoritů na post budoucího ministerského předsedy. 

List The Daily Mirror upozornil na politický obrat Borise Johnsona, který před Trumpovým vítězným tažením v prezidentských volbách častoval budoucího šéfa Bílého domu urážlivými výrazy. V roce 2015 o něm prohlásil, že Trump je pomatený ignorant neschopný vykonávat prezidentský úřad. „Pozval bych ho, aby poznal Londýn, ale nechtěl bych Londýňany vystavit zbytečnému riziku setkání s Donaldem Trumpem,“ řekl tehdy.

Trump Brity varoval před spoluprací s Huawei

Trump dále údajně Brity varoval, aby nepovolili firmě Huawei podílet se v Británii na výstavbě mobilní sítě páté generace. Americké tajné služby mají podezření, že Huawei je nástrojem čínských tajných služeb, což Peking i zástupci firmy popírají.

Britský ministr vnitra Ben Wallace v úterý řekl, že rozhodnutí o využívání technologií firmy Huawei v Británii dosud nepadlo. „Vláda dosud nedospěla k rozhodnutí, jak využívat infrastrukturu, která je potenciálně zranitelná a může být zneužita ke špionáži proti naší zemi. Nasloucháme našim spojencům a evropským partnerům,“ uvedl ministr. 

Trump ale otázku ohledně Huawei nevnímá do budoucna jako překážku. „Ohledně Huawei a všeho dalšího se zcela jistě dohodneme,“ řekl.

Trump také zopakoval, že členské země NATO „musí plnit své závazky“, a ty, které dosud nezvýšily armádní výdaje na stanovená dvě procenta hrubého domácího produktu, by tak měly učinit. „Nemají na výběr,“ uvedl americký prezident. Trump od nástupu do Bílého domu od členů NATO opakovaně žádá, aby vydávali na obranu ročně nejméně dvě procenta HDP, což nemalá část z nich včetně České republiky zatím nedělá.

Mayová pak připustila, že se s Trumpem neshodli na některých tématech, jako jsou klimatické změny nebo Írán. Šéfka britské vlády zdůraznila, že Londýn stále podporuje mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu, od níž USA loni odstoupily. Podobně Británie podle Mayové podporuje pařížskou klimatickou dohodu, kterou Trump odmítá.

Protestujících bylo méně, než se čekalo

Druhý den státní návštěvy je také dnem, kdy se v několika městech očekávaly největší protesty proti přítomnosti amerického prezidenta. Na Trafalgarském náměstí se sešly tisíce lidí, podle některých předpovědí se ale mělo do protestu zapojit sto tisíc až čtvrt milionu účastníků, což se ukázalo jako přehnaný odhad.

Protestující podpořil londýnský starosta Sadiq Khan, který patří k nejhlasitějším kritikům amerického prezidenta. V rozhovoru pro televizi Sky News označil prezidenta za prototyp všech ultrapravičáků světa. Podle průzkumu YouGov podporuje Trumpa 21 procent Britů, mezi ženami má podporu dokonce jen 14 procent.

Protest proti návštěvě Donalda Trumpa v Británii
Zdroj: Toby Melville/Reuters

K demonstrantům promluvil také lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. V projevu k demonstrantům odsoudil „rozvratnickou“ politiku Bílého domu v otázce migrace, lidských práv, obchodu a ochrany klimatu. Trumpa přitom Corbyn přímo nejmenoval, svou kritikou mířil na „našeho hosta“. Šéf labouristů také odsoudil urážky londýnského starosty Sadiqa Khana, kterého Trump označil za „ztroskotance“. 

Corbyn pozvání k pondělní slavnostní večeři bojkotoval. Podle Trumpa místo toho požádal o osobní setkání, které ale americký prezident odmítl. Podle svých slov Corbyna považuje za „negativní sílu“.