Krajní pravice chce v eurovolbách oslovit mladší voliče. Kandidátky vedou dvacátníci

Horizont ČT24: Mezi mladými Evropany sílí podpora krajně pravicových stran (zdroj: ČT24)

Evropské strany krajní pravice v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu vsází na řadu mladých kandidátů, od kterých si slibují přízeň zejména mladší generace voličů. Pojí je antiimigrační politika a protesty proti současnému směřování Evropské unie. Některým politikům zatím nebylo 30 let, místo zkušenosti ale nabízejí zručnost zejména v oblasti on-line komunikace a sociálních médií.

„Ve většině zemí, kde jsme analyzovali obsah sociálních sítí a kampaní, jsou krajně pravicové strany nejaktivnější v oslovování uživatelů,“ uvedla výzkumnice z Institutu pro strategický dialog Julia Ebnerová. Snaha získat si mladé se nicméně neomezuje pouze na virtuální prostředí. Španělský Vox například pořádá řadu akcí v barech, kde ochranka nepustí dovnitř nikoho, komu bylo víc než 25 let.

Jedním z takových kandidátů je šestadvacetiletý Belgičan Dries van Langenhove, který před dvěma lety založil hnutí Schild & Vrienden. Nyní kandiduje za nacionalistické hnutí Vlámský zájem, které si ho vybralo kvůli van Langenhoveho popularitě na sociálních sítích, kde mladý Belgičan oslovil desítky tisíc lidí. Kritizuje mimo jiné neziskové organizace, které podle něho podporují nelegální migraci.

„Chtějí, aby se evropské hranice úplně otevřely. Chtějí sem přilákat stamiliony nelegálních přistěhovalců, kteří tu nemají žádnou budoucnost,“ vyjádřil svou nespokojenost van Langenhove.

O jeho hnutí se přitom kvůli extremismu zajímala belgická tajná služba. Van Langenhove se ale podle svých slov snaží hájit národní zájmy. „Snažíme se zajistit, aby měl vlámský národ budoucnost. Aby přežila naše identita, dědictví a kultura. To je naším cílem,“ popsal kandidát.

V čele kandidátky se bude v květnu ucházet zatím o křeslo guvernéra provincie. Do evropských voleb stranu vede stávající europoslanec Gerolf Annemans – stejně jako před pěti lety. Tehdy Vlámský hlas utrpěl silnou porážku a získal v Evropském parlamentu pouze jedno křeslo.

Podpora pravicových stran u mladých voličů
Zdroj: ČT24

Není tedy pochyb, že evropské strany krajní pravice v nadcházejících volbách svými mladými kandidáty plánují oslovit novou voličskou základnu mezi současnými dvacátníky, a to i přes to, že mladí historicky spíše tíhli k levici. To již ale není pravidlem. Například italská Liga si mezi mladými za pět let polepšila o 12 procentních bodů. Posílili i rakouští Svobodní, kteří se stali vůbec nejpopulárnější stranou mezi tamními dvacátníky, a podobný trend odborníci sledují i ve Francii, v Dánsku nebo ve Španělsku.

Voliči i kandidáti se brání proti nálepce krajní pravice a tvrdí, že nesouhlas s politikou EU nemá co do činění s extremismem. „Pokud jste proti imigraci, dají vám nálepku krajní pravice. Když jste proti Evropské unii, tak jste také krajní pravice. Ale takhle to dnes není! V otázce migrace zkrátka říkáme, že ti, kdo jsou tu nelegálně, by měli být posláni domů,“ řekl třiadvacetiletý Jordan Bardella, který vede do voleb francouzské Národní sdružení Marine Le Penové.