Rusko vyhostilo dva Švédy. Šlo o odvetu za postup Stockholmu ve špionážní aféře

Moskva nařídila vyhoštění dvou švédských diplomatů z Ruska. Jedná se o odvetné opatření poté, co Stockholm kvůli špionážní aféře odmítl udělit vízum ruským diplomatům ve Švédsku. S odvoláním na švédská média o tom informovala agentura TASS a ruské úřady zprávu potvrdily.

„Dvěma švédským diplomatům bylo nařízeno opustit Rusko,“ sdělil mluvčí švédského ministerstva zahraničí Rasmus Eljanskog. „Na ruskou žádost o diplomatická víza jsme odpověděli negativně. Rusko odpovědělo žádostí, aby dva švédští diplomaté opustili Rusko. Rozhodnutí ruského ministerstva zahraničí litujeme,“ doplnil.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová potvrdila, že vypovězení představitelů Švédska je odvetným opatřením vůči dřívějšímu kroku Švédska.

V únoru byl v jedné stockholmské restauraci zadržen Švéd, kterého úřady viní z výzvědné činnosti ve prospěch Ruska. Obědval s ruským diplomatem Jevgenijem Umerenkem, který záhy po incidentu opustil zemi. Moskva následně podala žádost o víza pro nové diplomaty, kterou však Švédsko zamítlo.

Švédská tajná služba SÄPO totiž považovala Umerenka za příslušníka ruské rozvědky. Zadržený pětačtyřicetiletý švédský vědec v oboru informačních technologií byl koncem března propuštěn z vazby. Jestli mu bude vina prokázána, hrozí mu až čtyři roky vězení.