Obviněný z vraždy Kuciaka a Kušnírové požádal rodiče obětí o odpuštění

Jeden z obviněných z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové dopisem z vězení požádal pozůstalé o odpuštění. Deníku Pravda to potvrdila matka zavražděné dívky Zlatica Kušnírová. Zároveň prohlásila, že odpustit nedokáže.

„Dohodli jsme se s Kuciakovými, že dopis ani jméno nezveřejníme. Zároveň na něj ani nebudeme reagovat,“ řekla s tím, že nešlo o Alenu Zsuzsovou, figurující v případu podle obvinění jako zprostředkovatelka mezi objednavatelem vraždy a jejími vykonavateli.

Psaní dostala Kušnírová před dvěma týdny a třásly se jí ruce, když jej otevírala. „V dopise bylo jen pár vět. Pisatel žádal o prominutí a odpuštění. Že kdyby se dal vrátit čas, dalo by se to změnit, jednal by už jinak,“ řekla Kušnírová.

„Můj první pocit byl, že se to nedá odpustit. Blízcí příbuzní i známí mi říkají, že jsem věřící a že je třeba odpouštět. Já nejsem svatá, to se nedá. Pokud by to udělal nechtěně, například při havárii, stal by se nějaký úraz či za nějakých jiných okolností, bylo by to jiné. Toto bylo dlouho plánované, zaplacené objednavatelem a byla to brutální vražda. Můžu navenek říci ano, ale uvnitř neodpustím, to se nedá,“ popsala své pocity.

Podle vyšetřovatelů stojí za vraždou podnikatel Kočner

Z úkladné vraždy novináře a jeho snoubenky je obviněno pět lidí. Podle vyšetřovatelů si ji objednal podnikatel Marian Kočner. Alena Zsuzsová objednávku předala organizátorovi a Zoltán Andruskó si na úkol najal bývalého vyšetřovatele a bývalého vojáka.

Policie nejdřív z vraždy podezírala expolicistu Tomáše Szabóa, před několika dny se ale ke střelbě přiznal bývalý voják Miroslav Marček, který v původním obvinění figuroval jako zabijákův řidič. 

Sedmadvacetiletý Kuciak a jeho partnerka byli zavražděni loni v únoru ve svém domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Kuciak se zabýval zejména podezřeními z údajných daňových podvodů, která se týkala lidí blízkých nejsilnější vládní straně Smer-SD tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Pod tlakem veřejnosti později Fico z čela kabinetu odešel, předsedou vládní strany však zůstal.