Soud poslal do vězení organizátory protestů v Hongkongu

Od osmi do 16 měsíců ve vězení si má odsedět sedm organizátorů hongkongských masových demonstrací za demokracii z roku 2014. Rozhodl o tom ve středu hongkongský soud, podle nějž vyvolávali lídři hnutí symbolizovaného žlutými deštníky „veřejné pohoršení“. Dalšímu odsouzenému uložil trest 200 hodin obecně prospěšných prací. Vynesení rozsudku nad poslední obžalovanou bylo kvůli jejímu špatnému zdravotnímu stavu odloženo, uvedla agentura AP.

Soud v Hongkongu uznal vinu devíti organizátorů masových demonstrací na začátku dubna. Mezi odsouzenými je trojice spoluzakladatelů hnutí za demokracii Occupy Central, které stálo u zrodu protestů. Dva z nich si mají ve vězení odsedět 16 měsíců, třetímu udělil soud trest 16 měsíců podmínečně.

Další šestici odsouzených tvoří prodemokratičtí poslanci a členové hongkongské federace studentů, která se na pořádání demonstrací podílela. Dva z nich poslal soud na osm měsíců za mříže, dvěma dalším udělil osmiměsíční podmínečný trest.

Účastníci demonstrací, které začaly v září 2014, požadovali v ulicích zcela svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí 1200členná komise, v níž převažují přívrženci centrální čínské vlády. Když protestní akce vrcholily, zapojilo se do nich v některé dny až sto tisíc lidí.

Bývalá britská kolonie Hongkong přešla pod správu Číny v roce 1997. Peking od té doby posiluje kontrolu nad tímto územím, ačkoli slíbil zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie.