Památkář Šefců: Kameny čelí ohromným teplotám, obávám se zřícení celého obvodu katedrály

Památkář Šefců: Domnívám se, že katedrála má namále (zdroj: ČT24)

Požár pařížské katedrály Notre-Dame znamená ohromnou kulturní ztrátu nejen pro Francii, ale pro celý svět, uvedl v Událostech, komentářích ředitel Národního památkového ústavu v Praze Ondřej Šefců. Upozornil, že vyhráno nebude ani v okamžiku, kdy se katedrálu podaří kompletně uhasit.

Ondřej Šefců
Zdroj: ČT24

„Je fatální otázka, jestli klenby vydrží rázy padajících trámů. Všiml jsem si, že na střeše zmizela krytina. Domnívám se, že to byl olověný plech, který se roztavil a zatekl do klenby. To je nesmírně závažný faktor. Až se požár podaří dohasit, nebude vyhráno, protože kameny, zejména v klenutých stropech a opěrném systému katedrály, jsou namáhány velmi vysokým žárem. Hrozí, že ten kámen – a co si pamatuji, jde o vápenec – začne pukat,“ říká Ondřej Šefců.

„Velmi se obávám, že nosné prvky, ten geniální vynález středověkého stavitelství, ztratí stabilitu a dojde ke zřícení obvodových stěn,“ dodává.

Oheň ničí interiér katedrály Notre-Dame
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Pokud budou hořet velké věže, zvony zřejmě spadnou

Francouzská vláda už připustila, že se katedrálu možná nepodaří zachránit. Plameny zlikvidovaly úzkou věž i celou střechu a veškeré dřevěné části. „A mám velkou obavu o to, co se děje ve velkých věžích. Měly by tam být zvonové stolice, na kterých je zavěšena celá série zvonů. Pokud v nich dojde k požáru, hrozí, že stolice shoří a zvony budou padat dolů. Tak, jak se to stalo v některých katedrálách za druhé světové války,“ připomněl Šefců.

Šéf památkového ústavu věří, že za nějakou dobu Francouzi s pomocí celého světa katedrálu postaví znovu. „Tak, jako se podařilo postavit celou řadu objektů po válce. Ale samozřejme, už to nebude tato katedrála,“ uzavírá Šefců.