Ruská kosmonautika je v krizi, lesk jí má vrátit nový ambiciózní program

Kosmonautika patřila v Rusku v sovětských dobách k prestižním a sledovaným oborům. Po rozpadu Sovětského svazu ale nastal útlum. Dnes je v krizi a kosmický program doprovázejí dluhy, finanční skandály a nehody. Chystaná vesmírná expanze má dostat Rusko na Měsíc i na Mars, chybí ale technika i odborníci.

Kvůli obavám o ukončení nájmu kosmodromu Bajkonur v kazašské stepi buduje Rusko nové zařízení Vostočnyj na Dálném východě. Kosmický program ale provázejí nehody, naposledy v případě nosné rakety či záhadných děr v plášti lodě Sojuz.

Jan Kolář v Horizontu ČT24: Ruská kosmonautika zápasí s nedostatkem peněz i lidí (zdroj: ČT24)

Nedávné změny v kosmické agentuře mají v brzké budoucnosti zajistit realizaci nového kosmického programu. „Je to skutečně ambiciózní program, ať už jde o nové nosné rakety, rozšíření nového kosmodromu, novou kosmickou loď nebo projekt výzkumu Měsíce,“ tvrdí Igor Marinin z Ruské akademie kosmonautiky.

Prezident Vladimir Putin před časem oznámil, že Rusko se v rámci tohoto programu vydá na Měsíc a Mars. Moskva ale v meziplanetárních letech pokulhává, poslední sonda k Měsíci startovala před více než čtyřiceti lety a havárií skončil i let sondy k Marsu na konci minulého století.

Chybí zkušenosti, technika je zastaralá

Lépe jsou na tom dnes USA, Čína a Japonsko. Současná generace ruských odborníků nemá s takovými lety zkušenosti. „Přišli jsme o celou generaci specialistů, kteří odešli kvůli nízkým platům. Neviděli před sebou žádný cíl a odešli buď do jiných oborů, nebo dokonce do zahraničí,“ dodává Marinin.

Rusové chystají vesmírnou expanzi, ale techniku mají zastaralou. Kosmický program má finanční problémy a vyhlídky přitom nejsou nejlepší, zvláště když Američané přestanou létat v ruských lodích a nebudou tedy za místa v nich platit jako doposud.