Čaputová je konzervativní v tom nejlepším slova smyslu, míní komentátor Šimečka. Mluví o „společenské revoluci“

Komentátor Šimečka: Vítězství Čaputové neznamená, že se celé Slovensko změnilo (zdroj: ČT24)

Vítězce prezidentských voleb Zuzaně Čaputové by se mohlo podařit změnit „brutální a často vulgární“ jazyk současné politiky. V rozhovoru pro ČT to řekl komentátor Martin M. Šimečka s tím, že klid a morálka nové hlavy státu by mohly fungovat jako nástroj proti šířené zlobě. Komentátor si myslí, že Čaputová je způsobem, jakým mluví a žije, spíš konzervativní, ovšem v tom nejlepším slova smyslu. Slovensko ale není ze dne na den „zázračnou zemí“ a v dalších parlamentních volbách může přijít vystřízlivění, obává se Šimečka.

V souvislosti s úspěchem Čaputové se často zmiňuje touha po změně. Podle Šimečky se toto volání podaří naplnit spíše v psychologické než ve věcné rovině. „Prezidentské pravomoci nejsou tak velké,“ upozornil komentátor. „To, co dnes vidíme, má až charakter jisté společenské revoluce,“ míní Šimečka.

Podle něj by se Čaputové mohlo podařit změnit jazyk současné politiky. „Ten je velmi brutální a často i vulgární. Tím, jaká je, včetně svých morálních hodnot, působí velmi klidně. Mluví jazykem, který je úplně jiný než jazyk, kterým mluví ostatní politici. Bez ohledu na to, co říká, může lidem ukázat, že se to může dělat jinak, že i oni mohou být jiní, méně naštvaní,“ míní Šimečka.

Čaputová je podle Šimečky v těžší pozici než kdysi Kiska

Negativní roli podle Šimečky sehrál expremiér Robert Fico (Smer-SD). „Po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se hodně změnil, změnil rétoriku. Když nastupoval Andrej Kiska, měl to (prezident) jednodušší, protože Slovensko na tom z hlediska fungování státu nebylo tak špatně – nebyla tu vražda,“ upozornil.

Zuzana Čaputová bude mít pozici na začátku těžší. Na druhou stranu společnost si uvědomuje, že je v hluboké krizi, takže možná jí bude naslouchat víc než prezidentu Kiskovi. V tom je její velká výhoda.
Martin M. Šimečka
komentátor

Čaputová ve svých projevech volá po jednotě, spolupráci a budování pomyslných mostů. „Myslím, že v tom bude velmi dobrá, protože paradoxně není liberální v tom smyslu, že by to deklarovala. Když se na ni podíváte, jak mluví, tak je spíš konzervativní v tom nejlepším slova smyslu,“ říká Šimečka s tím, že nová prezidentka ale pravděpodobně osloví jen „ochotnou část konzervativní společnosti, která chce komunikovat“.

Události ČT: Slovensko den po prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Fico teď bude lovit v „nejtemnějších vodách“, míní komentátor

Pokud jde o současnou koalici vedenou stranou Smer-SD, Šimečka je toho názoru, že si Čaputová bude s premiérem Peterem Pellegrinim rozumět. „On je opravdu pragmatický, nerad používá silná slova. V koalici je navíc strana Most-Híd Bély Bugára, který Čaputovou před druhým kolem otevřeně podpořil,“ připomněl komentátor.

Speciál ČT24 ke zvolení právničky Čaputové prezidentkou Slovenska (zdroj: ČT24)

Horší už bude komunikace s politickými stranami včetně strany Smer-SD a Fica, obává se politolog. „Smer-SD (vítězství Čaputové) vyhodnotí tak, že jeho cestou bude další radikalizace paradoxně směrem k radikální pravici, byť má v názvu stále sociální demokracie, protože se ukazuje, že tam ještě stále může mít voliče. Bude lovit v těch nejtemnějších vodách,“ konstatoval Šimečka.

„Vítězství Zuzany Čaputové neznamená, že Slovensko je zázračnou liberální proevropskou zemí, která se najednou zrodila. Parlamentní volby mohou být velmi velkým zklamáním. Umím si představit, že je mohou společně vyhrát strany radikální pravice a utvořit koalici včetně fašistů,“ poznamenal komentátor s tím, že podobná situace je nyní třeba v Rakousku nebo v Rumunsku.