Chaos v parlamentu trvá, „sebeobětování“ Mayové se možná mine účinkem, píše britský tisk

Reakce britských deníků na dramatický vývoj kolem brexitu (zdroj: ČT24)

Chaotická brexitová situace v britském parlamentu pokračuje, reagují na středeční vývoj britské deníky. Všechny také zdůrazňují krok premiérky Theresy Mayové, která výměnou za schválení rozvodové dohody s EU připustila rezignaci. Podle tisku ale není jisté, zda se tato nabídka nemine účinkem.

Dolní sněmovna ve středu odmítla všech osm alternativních poslaneckých návrhů, jak postupovat při odchodu z Evropské unie, a to včetně brexitu bez dohody. Premiérka Mayová naznačila, že pokud by poslanci napotřetí schválili rozvodovou dohodu, mohla by rezignovat. O dohodě by mohla nechat hlasovat v pátek. 

List Metro informuje čtenáře o navržené demisi rýmem „Vote brexit and I'll exit“ (Hlasujte pro brexit a já odejdu). Podle deníku Mayová nabídkou rezignace vytáhla poslední kartu, aby dohodu prosadila. List poznamenal, že dosavadní odpůrce dohody a jeden z hlavních zastánců odchodu z EU Boris Johnson ihned poté oznámil, že plán Mayové podpoří.

Osmkrát slovo „ne“ má v titulku deník The Guardian, který k tomu uvedl, že se parlament konečně k brexitu vyjádřil. Novinářka Jedidajah Otteová k tomu na webu listu poznamenala, že středeční hlasování nepřineslo o moc víc než řádek z textu skladby Bohemian Rhapsody britské kapely Queen. V této písni zazní „ne“ po sobě hned sedmkrát.

List Daily Mirror si pohrál s tím, že v angličtině se příjmení premiérky shoduje s názvem měsíce května. Dvaadvacátý květen (anglicky May), na který EU odložila brexit, pokud tento týden britská Dolní sněmovna dohodu o odluce schválí, označil Daily Mirror za konec Mayové (May, jak zní nepřechýleně v angličtině premiérčino příjmení). Středeční dění ve sněmovně pak Daily Mirror označil za chaos.

Nejčtěnější britský deník The Sun zahajuje vydání titulkem „Konečně je tu Therexit“ a usuzuje, že mezi konzervativci nastane souboj o nástupnictví, během něhož Theresa Mayová zůstane v čele vlády možná ještě celé jaro.

Daily Express: Co ještě musí Mayová udělat?

„Podpořte mě a vyhoďte mě,“ tak zní titulek, který vévodí titulní stránce listu „i“. List The Times zase napsal, že o nástupci Mayové může rozhodnout dlouhý souboj uchazečů.

List Daily Express se na úvodní straně ptá, co ještě premiérka musí udělat, aby se jí podařilo zlomit politický pat a získat podporu pro brexitovou dohodu. „Její obětavé gesto následovala chaotická série hlasování,“ doplnil Daily Express.

Daily Mail pak vyslovuje otázku, zda se premiérčino sebeobětování nemine výsledkem. List konstatuje, že premiérka sice možná přiměla změnit názor část dosavadních konzervativních odpůrců brexitové dohody včetně exministra zahraničí Johnsona, avšak severoirští unionisté ze strany DUP své odmítání měnit nehodlají.

Daily Telegraph: Mayová pracovala v zájmu země

„Mayová padla na vlastní meč,“ otevírá své vydání konzervativní list The Daily Telegraph ustáleným rčením vzešlým z popisu rituálních samurajských sebevražd.

List, jehož komentátoři podporující brexit již delší dobu vyzývali Mayovou k odstoupení, se zároveň vyjádřil k celkovému působení premiérky v úřadě. Dospěli k závěru, že výstupní smlouva, kterou vyjednala s EU, sice má své vady, nicméně není pochyb, že se premiérka vždy snažila naplno pracovat na úspěšném završení brexitu a v nejlepším zájmu své země.