K útokům v Karáčí se přihlásili i uzbečtí islamisté

Karáčí (Pákistán) – K útokům na letiště v největším pákistánském městě Karáčí se kromě pákistánského Talibanu přihlásili nově také uzbečtí islamisté. Hongkongská letecká společnost Cathay Pacific zrušila kvůli útokům lety do Karáčí i opačným směrem. Vysocí bezpečnostní představitelé v Pákistánu zahájili diskusi o způsobech potlačení stupňujícího se násilí v zemi.

Letiště v pákistánské hospodářské metropoli Karáčí muselo od neděle dvakrát pozastavit lety kvůli útokům, které si vyžádaly 39 mrtvých. V noci na pondělí vtrhli na letiště ozbrojenci ve vojenských uniformách. Až po pětihodinové bitvě, která se soustředila na nákladním terminálu, pákistánská armáda převzala nad letištěm plnou kontrolu. V boji přišlo o život deset islamistů a také dalších 29 lidí, převážně členů ostrahy letiště.

K útoku se kromě Talibanu přihlásilo také Islámské hnutí Uzbekistánu (IDU), které má od roku 2002 své bašty v pákistánských kmenových oblastech. Hnutí je napojeno na Taliban a podle agentury Reuters s ním často podniká společné akce. IDU útoky označilo za pomstu za nálety pákistánské armády na pozice uzbeckých a dalších zahraničních bojovníků v pákistánském kmenovém území Severní Vazíristán z 21. května.

V úterý vyvolal poplach menší útok povstalců na motorkách, kteří stříleli na výcvikové zařízení letištních bezpečnostních sil v bezprostřední blízkosti karáčského letiště. Bezpečnostní síly palbu opětovaly a rebelové uprchli. Útok si nevyžádal žádné oběti ani zraněné.

Útok Talibanu na letiště v Karáčí
Zdroj: ČTK/AP/Shakil Adil

„Budeme dál pečlivě situaci sledovat. Klientům doporučujeme, aby si zkontrolovali informace ohledně letu, než se vydají na letiště,“ uvedly aerolinie Cathay Pacific. Zrušeny byly dnešní a čtvrteční lety spojující thajskou metropoli Bangkok a Karáčí.

V pákistánském hlavním městě Islámábádu v úterý večer premiér Naváz Šaríf předsedal schůzce bezpečnostních představitelů, kteří debatovali o řešení krize. Stupňující se násilí podle analytiků zvyšuje předpoklady, že armáda zahájí rozsáhlou operaci proti základnám povstalců v kmenových územích u hranic s Afghánistánem.

Premiér Šaríf se v uplynulých měsících snažil vést s pákistánským Talibanem mírové rozhovory, jeho snaha ale nepřinesla úspěch. Armáda na násilnosti reagovala v poslední době cíleným bombardováním úkrytů povstalců, zatím se ale nerozhodla k velké pozemní ofenzivě.