Britský ministr zahraničí varuje před snahou zastavit brexit. Spekuluje se o kvapném odchodu Mayové

Spolupracovník ČT Kocourek: Britský parlament považuje odchod bez dohody za nejhorší možnost (zdroj: ČT24)

Před úterním hlasováním o rozvodové smlouvě s Bruselem se ve Velké Británii množí spekulace o dalším vývoji. Zatímco vládní ministři brojí za schválení dohody a varují před snahami zcela zastavit brexit, euroskeptici tvrdí, že smlouva Mayové nemá šanci v parlamentu projít, jelikož nedoznala změn. Poradci údajně s Mayovou mluví o možné rezignaci. A stínový ministr pro brexit Keir Starmer v rozhovoru pro Sky News prohlásil, že labouristé by měli podpořit setrvání v Evropské unii, bude-li se rozhodovat ve druhém referendu.

„Máme možnost odejít 29. března nebo krátce poté a je důležité se této příležitosti chopit, protože jsou tu snahy některých (osob) zastavit brexit,“ prohlásil britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v rozhovoru pro BBC.

„Pokud chcete zastavit brexit, potřebujete jen tři věci: pohřbít dohodu, získat odklad a druhé referendum. Během tří týdnů by tito lidé mohli získat dvě z těchto tří věcí… a ta třetí by už mohla být v pochodu,“ varoval Hunt.

Raději zůstat v EU než současná dohoda, míní labouristický stínový ministr

V tomto duchu se již vyjádřil stínový ministr pro brexit. „Uskuteční-li se všelidové hlasování o dohodě, kterou (premiérka) Theresa Mayová prosadí, pak stanovisko (labouristů) by mělo znít ,setrvat',“ prohlásil Starmer. Do klíčového úterního hlasování by se však labouristé neměli pokoušet zajistit si podporu pro prosazení druhého referenda, zdůraznil Starmer.

 Mayová chce v úterý nechat Dolní sněmovnu znovu hlasovat o dohodě o odchodu Británie z EU. Pokud ji sněmovna opět odmítne, bude ve středu hlasovat o tom, zda má země odejít z EU bez dohody.

Jestliže britští poslanci odmítnou jak brexitovou dohodu, tak brexit bez dohody, budou ve čtvrtek hlasovat o odkladu odchodu země z EU. Datum brexitu je stanoveno na 29. březen, s odkladem by muselo souhlasit všech 27 zbylých států EU.

„Prakticky všichni zasvěcení pozorovatelé předvídají opětovnou porážku návrhu premiérky Theresy Mayové. Ministr pro brexit jednal v Bruselu o severoirské pojistce, kterou se má předejít obnovení fyzické hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, ale nepodařilo se mu sjednat to, co si přejí severoirští unionisté DUP, na jejich podpoře je menšinová vláda Mayové přímo závislá. Poslanci DUP i další stoupenci brexitu usilují o zrušení této pojistky nebo její časové omezení. EU ale odmítá na dohodě cokoli měnit,“ podotkl spolupracovník ČT Milan Kocourek.

Parlament smlouvu znovu potopí, míní euroskeptici

Že pllán Mayové utrpí těžkou porážku, protože premiérka nedojednala s EU žádné větší změny, tvrdí v článku pro list The Sunday Times i euroskeptici Nigel Dodds, místopředseda severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), která podporuje menšinovou vládu, a Steve Baker, reprezentant probrexitových konzervativců.

Politická situace v zemi je podle nich chmurná a dohodu parlament „důrazně“ odmítne. „Nezměněnou brexitovou dohodu značná část konzervativců a poslanců DUP důrazně odmítne, bude-li znovu Dolní sněmovně předložena,“ napsali.

Jakýkoli odklad brexitu by podle Doddse a Bakera kromě toho byl politickou kalamitou. Znamenal by prodlužování nejistoty a Británii by způsobil „nepředvídatelné škody“. Demokracie by v takovém případě byla prý fakticky mrtvá.

Konec Mayové?

Nedělník The Sunday Times napsal, že Mayová bojuje o přežití v úřadu předsedkyně vlády. Její poradci prý zvažují, že ve snaze prosadit dohodu o brexitu přinutí premiérku, aby nabídla rezignaci. Vládní ministři údajně debatují, zda nemají trvat na tom, aby odešla už příští týden.

Před „totální nejistotou“ v případě odmítnutí dohody o odchodu z EU varoval v rozhovoru pro Sky News ministr zdravotnictví Matt Hancock. Ten se ale nedomnívá, že porážka Mayové v úterním hlasování je nevyhnutelná. „Pokud se ale hlasování nepovede, nikdo neví, co se stane. Vše, co bude následovat, bude totálně nejisté – to by byla jediná jistota,“ poznamenal Hancock.