Za nezávislost se v Rusku platí vysoká cena. Unáší nám kolegy a posílají prasečí hlavy, popisuje Dmitrij Muratov

Newsroom ČT24 nabídne rozhovor s Dmitrijem Muratovem (zdroj: ČT24)

Novináři z ruského opozičního deníku Novaja Gazeta denně riskují svůj život kvůli pravdě. Za posledních dvacet let ztratili šest kolegů. Nový dokument, který se představí na letošním ročníku festivalu Jeden svět, mapuje 18 měsíců přímo v redakci prestižního listu. Newsroom ČT24 mluvil s bývalým šéfredaktorem Dmitrijem Muratovem, který vedl tento list celých 22 let. Je podle něj vůbec možné dělat v Rusku nezávislou žurnalistiku? Jak taková snaha změnila život jemu a jeho kolegům? Více v Newsroomu ČT24 v neděli od 22:00.

„Máme řadu mocných podnikatelů, kteří si myslí, že můžou do redakce posílat uřezané prasečí hlavy. Nebo posílat ovce a ukazovat, že s námi naloží jako s ovcemi. Mimochodem, ty ovce jsme předali do dobrých rukou. Teď žijí na pěkné farmě. Někdy nám hrozí soudem, soudními žalobami. Ale to patří k naší práci. Nevyvádí nás to z míry,“ popisuje současný předseda redakční rady listu Novaja Gazeta Dmitrij Muratov.

Do Česka přijel představit dokument s názvem Novaja. Dokumentaristé sledovali redakci přímo při její práci. Osmnáct měsíců byli u toho, co probírají na redakčních poradách a jak vybírají svá témata. Film ale zachytil i moment, kdy došlo k únosu jednoho z novinářů.

Kvůli svému liberálnímu postoji a snaze zůstat neutrální sice čelí Novaja Gazeta útokům neustále, v roce 2000 vše ale zašlo až příliš daleko. Z redakce začali mizet novináři. Pravda a svoboda projevu už stála život šest z nich.

Zavražděná byla například známá kritička Kremlu Anna Politkovská nebo novinářka a obhájkyně lidských práv Natalja Estěmirovová. Od koho zrovna nebezpečí hrozí a kdy jde jen o zastrašování, ale rozlišit nejde. „Jak je známo, vážná hrozba se poznat nedá,“ komentuje Muratov. 

Nominace na Nobelovu cenu

Novaja Gazeta funguje od roku 1993. Za dobu své existence získala přes šedesát prestižních žurnalistických cen i opakované nominace na Nobelovu cenu. Vydobyla si uznání investigativní žurnalistikou. Uveřejnila třeba reportáže týkající se jednoho z nejpalčivějších problémů Ruska – situace v Čečensku, nebo kritizovala proces s kdysi nejbohatším mužem Ruska Michailem Chodorkovským. 

„Víte, za 26 let existence našich novin jsme ani jednou neprozradili svůj informační zdroj. Právě díky tomu se nám daří kauzy odhalovat a lidé nám věří,“ vysvětluje Muratov. Co podle Muratova nejvíc ohrožuje budoucnost nezávislé žurnalistiky v Rusku? „Nemožnost vyměnit představitele státní moci a korupce,“ shrnuje ruský novinář.