Severní Korea má exilovou vládu. Založila ji neznámá skupina

Neznámá skupina, která údajně chrání syna zavražděného bratra vůdce KLDR Kim Čong-una, na internetu oznámila, že vytvořila severokorejskou exilovou vládu. Jejím cílem je ukončit existenci stávajícího režimu v Pchjongjangu. Informovala o tom agentura AFP.

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam byl před dvěma lety usmrcen na letišti v Malajsii. Ze zorganizování vraždy, která byla podle vyšetřovatelů spáchána zakázanou bojovou látkou VX, jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

Po Kim Čong-namově smrti zveřejnila v březnu 2017 neznámá skupina Cheollima Civil Defense (CCD) na internetu videonahrávku, v níž uvedla, že se postarala o Kim Han-sola (syna zavražděného), jeho matku a sestru. Všichni se prý ukrývají na neznámém, bezpečném místě. CCD se přitom prezentovala jako skupina, která pomáhá vysoce postaveným Severokorejcům opustit zemi.

Kdo za skupinou stojí, zatím není známo. Cheollima (čte se Čchollima) je v čínských a korejských legendách okřídlený kůň, který dokáže překonat velké vzdálenosti. Podle některých názorů citovaných agenturou AFP by organizace mohla být spojena s jihokorejskými tajnými službami.

Skupina chce KLDR zbavit „velkého zla“

Nyní se stejná skupina ozvala znovu a slíbila, že zbaví Severní Koreu „velkého zla“. Dodala přitom, že vytvořila přechodnou vládu pod názvem Svobodný Čoson, která je podle ní jediným legitimním představitelem severokorejského lidu. Čoson je jméno korejské dynastie vládnoucí v letech 1392–1910 a bývá tak nazýváno i období, kdy tato dynastie panovala.

Páteční dlouhé vyjádření záhadné skupiny je psané v korejštině a v angličtině. Agentura AFP upozornila, že skupina používá jihokorejskou transkripci názvu. Části korejského textu na jejích internetových stránkách se prý zdají být překladem z angličtiny.