Sarkozy prohrál bitvu s médii v kauze financování prezidentské kampaně Libyí

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy definitivně prohrál soudní spor se zpravodajským serverem Mediapart. Ten v roce 2012 týden před druhým kolem francouzských prezidentských voleb zveřejnil arabsky psaný materiál, podle kterého režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího přistoupil na financování Sarkozyho kampaně ve výši 50 milionů eur.

Částka měla být určena na kampaň před volbami v roce 2007, které Sarkozy vyhrál, když porazil kandidátku socialistů Ségolene Royalovou. Dokument podepsal bývalý šéf libyjských zpravodajských služeb a exministr zahraničí Músá Kúsa, uvedl Mediapart. Kúsa nyní žije v exilu.

V případu figuroval také Sarkozyho bývalý ministr Brice Hortefeux. Částku údajně domluvili Kúsa, Hortefeux a francouzsko-libanonský podnikatel Ziad Takieddine na schůzce v říjnu 2006. Server ale neuvedl, zda Libye kampaň nakonec skutečně financovala.

Sarkozy v roce 2012 označil obvinění za směšné a politicky motivované vzhledem k nadcházejícím prezidentským volbám. „Pokud by kampaň financoval, tak by to znamenalo, že jsem mu pak nebyl moc vděčný,“ řekl ironicky Sarkozy, který se důrazně zasazoval za mezinárodní vojenské operace proti Kaddáfímu.

V soudním procesu pak tvrdil, že zpráva je založená na padělaném dokumentu. Soudy nižší instance ale daly dvakrát za pravdu Mediapartu a jejich rozhodnutí nyní s konečnou platností potvrdil kasační soud. Ten také nařídil, aby exprezident i Hortefeux zaplatili každý 2500 eur (přes 64 tisíc korun) šéfovi Mediapartu a dvěma novinářům serveru.

Loni v březnu francouzská policie exprezidenta v souvislosti s vyšetřováním financování jeho předvolební kampaně v roce 2007 zadržela a vyslýchala a posléze předběžně obvinila z nezákonného financování kampaně.

Vyšetřování případu začalo v dubnu 2013 na základě svědectví podnikatele Takieddinea a bývalých libyjských vysoce postavených činitelů. Takieddine tvrdil, že předal Sarkozymu kufry po pěti milionech eur.

Kaddáfího syn i bratranec tvrdí, že Sarkozy peníze dostal

Podezření souzní i s výpovědí Kaddáfího syna před osmi lety. „Financovali jsme jeho volební kampaň, máme všechny podrobnosti a jsme připraveni je zveřejnit. Zaprvé žádáme toho klauna Sarkozyho, aby vrátil tyto peníze libyjskému lidu. Pomohli jsme mu, aby se stal prezidentem a aby pomohl libyjskému lidu, ale on nás zklamal,“ uvedl tehdy Saif al-Islam Kaddáfí.

Jeho tvrzení podpořil i bratranec bývalého libyjského diktátora Ahmad Kaddáf Dam. V rozhovoru pro agenturu AP uvedl, že Libye usilovala o podporu Francie při vytvoření takzvaných Spojených států afrických, což byl nikdy nerealizovaný sen Muammara Kaddáfího. Mluvil o něm ve svých projevech až do roku 2010.

„Potřebovali jsme mít v Elysejském paláci přítele. Padesát milionů eur není na Afriku moc,“ řekl Kaddáf Dam v rozhovoru.