Americké tajné služby varují před Severní Koreou a Islámským státem. Trump to odmítá

Horizont ČT24: Tajné služby o hrozbách pro USA vs. Donald Trump (zdroj: ČT24)

Šéf Bílého domu Donald Trump odmítl varování amerických zpravodajských služeb ohledně přetrvávajících hrozeb ze strany Severní Koreje a teroristické organizace Islámský stát (IS). Šéf služeb Dan Coats označil za nepravděpodobné, že by se Severní Korea vzdala všech svých jaderných zbraní, a IS má podle něj stále tisíce bojovníků. Trump je však přesvědčen, že tzv. Islámský stát bude brzy zničen. Podle amerického prezidenta existuje i poměrně velká šance jaderného odzbrojení KLDR.

Šéf amerických zpravodajských služeb Dan Coats v úterý před členy senátního výboru pro zpravodajské služby uvedl, že je nepravděpodobné, že by se Severní Korea vzdala všech jaderných zbraní. Pchjongjang totiž podle Coatse považuje atomové zbraně za nezbytné k přežití režimu.

Šéf zpravodajských služeb konstatoval, že KLDR už více než rok neuskutečnila žádný jaderný nebo raketový test a vyjádřila podporu odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Pchjongjang rovněž „vratně odstranil“ části své infrastruktury pro zbraně hromadného ničení.

„My ale dál považujeme za nepravděpodobné, že by se Severní Korea vzdala všech svých jaderných zbraní a výrobních kapacit, i když se snaží jednat o krocích, které vedou k částečnému jadernému odzbrojení, aby dosáhla klíčových ústupků ze strany USA a světa,“ stojí v Coatsově zprávě.

Coats rovněž upozornil, že džihádistický IS, který Trump považuje z velké části za poražený, čítá ještě tisíce bojovníků. IS má podle Coatse „ještě v Iráku a v Sýrii pod kontrolou tisíce bojovníků“ a skupina má „osm odboček, více než desítku sítí a tisíce stoupenců rozptýlených po celém světě navzdory výrazným ztrátám, pokud jde o vůdce a území“.

Trump: Vztahy KLDR a USA jsou nejlepší v historii

Prezident Trump před Vánocemi ke všeobecnému překvapení prohlásil, že počítá se stažením asi 2000 amerických vojáků ze severu Sýrie. Jako důvod uvedl, že IS je v Sýrii poražen. Již dříve také řekl, že ve vztahu k Pchjongjangu bylo dosaženo velkého pokroku. V reakci na Coatsovu zprávu svá stanoviska opět hájil.

„Když jsem se stal prezidentem, Islámský stát se v Sýrii vymykal kontrole. Od té doby bylo dosaženo obrovského pokroku, zvlášť pak během posledních pěti týdnů. Chalífát bude brzy zničen, což se před dvěma roky zdálo nemyslitelné,“ napsal americký prezident.

Pochválil rovněž vývoj ohledně Severní Koreje, když poukázal na zastavení jaderných a raketových zkoušek ze strany KLDR, vrácení části ostatků amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrově padli za války v letech 1950–1953, a propuštění amerických občanů zadržovaných v severokorejských věznicích.

„Vztahy Severní Koreje a Spojených států jsou nejlepší v historii. Neprobíhá žádné testování, vracejí se nám ostatky i rukojmí. Existuje slušná šance na denuklearizaci,“ uvedl Trump.

Šéf Bílého domu se tak vyjádřil v době, kdy probíhají přípravy na jeho druhý summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který by se mohl uskutečnit během několika týdnů. Kim na prvním summitu s Trumpem v červnu v Singapuru slíbil postupnou denuklearizaci Korejského poloostrova výměnou za bezpečnostní záruky. Žádná konkrétní opatření ale tehdy dohodnuta nebyla.