Kanadský velvyslanec v Číně rezignoval, zřejmě kvůli kauze Huawei

Kanadský velvyslanec v Číně John McCallum rezignoval na základě výzvy premiéra Justina Trudeaua. Důvod McCallumovy demise však premiérův úřad neupřesnil. Server BBC uvedl, že velvyslanec tento týden zpochybnil žádost USA o vydání finanční ředitelky čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou, zatčené v Kanadě v prosinci.

„Požádal jsem a přijal žádost Johna McCalluma o rezignaci na post velvyslance v Číně,“ uvedl kanadský premiér v prohlášení, v němž ambasadorovi poděkoval za služby.

Podle serveru BBC McCallum v úterý zpochybnil žádost USA o vydání finanční ředitelky Huawei. Následující den ale vydal prohlášení, že se nevyjádřil přesně a že lituje zmatku, který jeho slova způsobila. V pátek pak podle BBC uvedl, že by bylo „skvělé pro Kanadu“, kdyby USA od svého požadavku na vydání čínské manažerky ustoupily.

John McCallum byl kanadským velvyslancem v Číně od roku 2017. Předtím zastával postupně několik ministerských postů, mimo jiné vedl ministerstvo pro imigraci či ministerstvo obrany. Podle kanadských médií má blízký vztah k Číně, odkud také pochází rodina jeho manželky.

Američané viní Číňanku z porušování protiíránských sankcí

Meng Wan-čou (známá též jako Sabrina nebo Cathy Mengová) byla začátkem prosince v Kanadě zadržena na žádost USA, které ji viní z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga, které Spojené státy vyhlásily na obchod s Íránem.

Podle čínských médií se ale Washington takto snaží omezit globální expanzi firmy Huawei Technologies, která patří k předním světovým prodejcům chytrých mobilních telefonů na světě. Americká žádost o zatčení přišla v době, kdy vede Washington s Čínou obchodní válku.

Mengová, která je rovněž dcerou zakladatele firmy Huawei Žen Čeng-feje, je nyní v Kanadě na svobodě. Soud ji v prosinci propustil na kauci deset milionů kanadských dolarů (přes 170 milionů korun), Mengová je ale kvůli elektronickému náramku pod nepřetržitým dohledem.

Čínské ministerstvo zahraničí vyzývá americké úřady, aby zrušily žádost o zatčení Mengové a stáhly i žádost o její vydání do USA.

Potíže Kanaďanů v Číně

Případ Meng Wan-čou vedl k eskalaci diplomatického napětí mezi Ottawou a Pekingem. V půlce ledna dostal v Číně Kanaďan Robert Lloyd Schellenber  trest smrti za pašování drog. Původní patnáctiletý trest udělený loni na podzim byl podle prokuratury příliš mírný a odvolací soud jí dal za pravdu.

I další dva Kanaďané – podnikatel Michael Spavor a bývalý diplomat Michael Kovrg – byli v Číně zatčeni po kanadském zadržení Meng Wan-čou.