V jednorázových plenách ve Francii odhalily testy nebezpečné látky. Vážné nebezpečí ale dětem nehrozí

Francouzské úřady jako první na světě oficiálně zkoušely zdravotní závadnost dětských plen na jedno použití. Testy přitom prokázaly, že v nich obsažené chemické látky včetně herbicidu glyfosátu překročily povolené normy. Bezprostřední vážné nebezpečí podle vlády dětem zatím nehrozí. Kabinet přesto vyzval výrobce, aby do patnácti dnů předložil plán, jak pleny škodlivých látek zbavit.

Podle studie byly v plenách nalezeny potenciálně škodlivé látky včetně butylfenylmethylpropionu, který se používá mimo jiné v kosmetických výrobcích nebo parfémech. Zmíněný glyfosát, který prodávají desítky firem po celém světě, by měl být ve Francii do tří let zakázán. Výjimku představují zemědělci, protože pesticid nemá žádnou ověřenou alternativu.

Francouzská ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová tvrdí, že současná situace nepředstavuje pro děti nebezpečí, podle francouzské agentury pro životní prostředí ANSES ovšem rizika nelze vyloučit.

Do studie byly zahrnuty různé druhy jednorázových plen, jež se prodávají na francouzském trhu. O konkrétních značkách ale nemluví. Podle agentury ANSES dítě během tří prvních let života potřebuje kolem čtyř tisíc plen.

Půl roku na nápravu

Francouzští ministři už ve společném prohlášení vyzvali výrobce a maloobchodníky, aby během dalších dvou týdnů přijali opatření, která povedou k odstranění těchto látek z plen. „Neexistuje žádné bezprostřední, vážné nebezpečí, ale je velmi důležité přijmout opatření,“ podotkla Buzynová.

„Samozřejmě, že bychom měli našim dětem dál dávat pleny. Děláme to už padesát let,“ řekla ministryně agentuře AFP. Výrobci podle ní mají maximálně půl roku na to, aby změnili způsob výroby plen.