Ve Španělsku se snaží zachránit batole, které možná spadlo do hlubokého vrtu

Ve Španělsku se snaží zachránit dvouleté batole, které spadlo do hlubokého vrtu (zdroj: ČT24)

Už desátým dnem se na jihu Španělska snaží najít a zachránit dvouletého Julena. Dítě se ztratilo předminulý víkend na rodinném statku. Podle některých indicií se chlapec mohl zřítit do hlubokého vrtu, který zůstal na pozemku nezajištěný. Záchranáři zachytili v šachtě stopy jeho DNA. Po chlapci pátrají  v sedmdesátimetrové hloubce, naprosté tmě a se zásobami kyslíku na půl hodiny.

Jedna z nejpravděpodobnějších hypotéz zmizení dvouletého Julena je pád do úzké šachty. Záchranáři o víkendu celých 55 hodin hloubili paralelní vrt. Chlapec ovšem zmizel už týden předtím.

„Samozřejmě, že bychom byli radši, kdyby to bylo dřív, ale pravda je taková, že jsme narazili na mimořádně obtížný materiál a horninu,“ konstatoval hlavní inženýr záchranné operace Ángel García. Přestože se jim nepodařilo najít známky života, pracují v naději, že dítě je stále naživu. Zbývá už jen prorazit chodbu do míst, kde mohlo dítě uváznout.

Místo, kde se pátrá po Julenovi
Zdroj: DPA/Alvaro Cabrera/ČTK

Obyvatelé města uspořádali za chlapce a jeho rodinu vigilii. Podle španělských médií rodiče postihla v roce 2017 další tragédie. Jejich tříletý syn náhle zemřel na zdravotní potíže při procházce po pláži. „Buď silný Julene. Totalán je s tebou,“ píše ručně psaný plakát visící na silnici u místa záchrany. 

Do akce byly nasazeny stovky lidí v terénu a desítky kusů těžké techniky. Na místě jsou i experti ze Švédska, kteří se podíleli mimo jiné na záchranně chilských horníků před devíti lety.

Tehdy měl příběh šťastný konec. Třicet tři horníků se dostalo na povrch po 69 dnech pod zemí v unikátní kapsli. Podobný princip teď uplatňují záchranáři ve Španělsku, kteří do pomocné šachty spouštějí speciální modul, jenž urychlí transport a ulehčí práce pod zemí.

Záchranná operace
Zdroj: ČT24