Trump si přijede osobně prohlédnout situaci u hranice s Mexikem. Boj o zeď nevzdává

Události: Trump dál trvá na vybudování hraniční zdi, mohla by být z oceli (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtek vydá na jih země, aby se osobně přesvědčil o situaci na americko-mexické hranici. Chce se zde setkat s lidmi, kteří na „frontové linii“ hájí národní bezpečnost USA a čelí humanitární krizi. Prezidentova cesta se uskuteční v atmosféře tvrdých sporů o financování hraniční zdi. Trump stále podmiňuje svůj souhlas s novým rozpočtem tím, že návrh zahrne i příspěvek na stavbu hraniční bariéry, což ovšem Kongres odmítá. Po třítýdenním sporu prezident částečně ustoupil. Zeď podle něj nemusí být z betonu, ale z oceli.

Při hledání kompromisu umožňujícího financování vlády Donald Trump poprvé připustil, že svou původní vizi kvůli neústupnosti opozice opouští: „Nemají rádi beton. Tak jim dáme ocel. Ocel je dobrá, i když je podstatně dražší než beton. Ale vypadá krásně a je velmi pevná.“

V úterý večer chce Trump kvůli „humanitární krizi a otázce národní bezpečnosti na jižní hranici“ promluvit k národu. K hranici s Mexikem se osobně vydá o dva dny později. 

Rodina Imeldy Limaové žije v Tijuaně na chodníku
Zdroj: ČT24

Trump je přesvědčen, že mohutná bariéra migranty odradí. Například i Imeldu Limaovou, která do severomexické Tijuany k hranici s USA dorazila se dvěma dětmi v rámci početné karavany začátkem prosince. Bez prostředků a v zoufalých hygienických podmínkách její rodina přežívá ve stanu postaveném na chodníku. Vrátit se ale neplánuje. Tvrdí, že i tady je jí lépe než doma v Guatemale. „Když jsem tam byla, zabili nedaleko mého domu tři mladé lidi. To mě vyděsilo,“ říká Limaová.

Trump chce na bariéru přes pět miliard

Kolem Tijuany nedávno vyrostly kilometry nové hraniční bariéry. Kovové sloupy s ocelovými pláty na vrcholu jsou ale oficiálně jen opravou desítky let staré zdi. Nová bariéra, kterou prezident Trump sliboval už v předvolební kampani, má vypadat zcela jinak. Nechal postavit osm prototypů, už rok ale stojí na americké straně hranice jen jako solitéry. Prezident totiž stále nepřesvědčil Kongres, aby na stavbu zdi uvolnil peníze.

Trump žádá přes pět miliard dolarů (asi 126 miliard korun), což demokraté ovládající dolní komoru Kongresu odmítají. Své oponenty se pokusil vytrestat tím, že odmítl uvolnit peníze na financování vlády, jejíž část je tak už třetí týden bez prostředků.

Jeden z prototypů nové bariéry na hranici USA a Mexika
Zdroj: Mohammed Salem/Reuters

Objevují se zprávy, že demokratičtí poslanci chtějí ve Sněmovně reprezentantů prosazovat dílčí návrhy zákonů, které by financování jednotlivých vládních úřadů postupně uvolnily. Začít prý chtějí ministerstvem financí.

Přestože v Senátu, který ovládají republikáni, návrh nemůže projít, vytvoří podle komentátorů další tlak na tábor Trumpových spolustraníků, mezi nimiž se už objevují slabá místa. Republikánská senátorka Susan Collinsová například vyzvala šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella, aby návrh demokratů vyslyšel.

Na platy čekají i pohraničníci

Další výplatní termín pro zhruba 800 tisíc lidí, jichž se zablokování financí týká, je tento pátek. Pokud se podle úřadujícího personálního šéfa Bílého domu Micka Mulvaneyho situace do úterý nevyřeší, nedostanou dotčení státní zaměstnanci nic. Zpoždění platů se paradoxně týká i pohraničníků.

Trump dal minulý týden najevo, že může v zemi vyhlásit stav nouze a bariéru vybudovat bez souhlasu zákonodárců. Takové rozhodnutí by podle právních expertů nepochybně vyvolalo lavinu žalob.