Islámský stát jsme nevymýtili, naše armáda zůstane, reaguje Francie na záměr USA stáhnout se ze Sýrie

Události: Odchod vojáků ze Sýrie (zdroj: ČT24)

Francie bude i nadále vojensky působit v Sýrii. Oznámila to ministryně pro evropské záležitosti Nathalie Loiseauová, která reagovala na středeční oznámení o stažení amerických sil. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová na Twitteru uvedla, že Islámský stát (IS) byl v Sýrii oslaben, ale stále tam je. Podle Londýna nebyl Islámský stát zdaleka poražen. Arabsko-syrská koalice (SDF), kterou v Sýrii USA dosud podporovaly, se domnívá, že odchodem Američanů vznikne na východě vakuum, kterého IS využije. Stažení amerických jednotek ze Sýrie dopadne nejhůř na tamní Kurdy.

„Islámský stát je oslaben jako nikdy. Nebyl ale vymýcen, ani jeho kořeny. Je třeba jeho poslední zbytky definitivně vojensky porazit,“ uvedla Parlyoá. Loiseauová ujistila, že Francie své vojenské působení v Sýrii neukončí. „Pro tuto chvíli v Sýrii zůstáváme. Boj proti terorismu neskončil,“ sdělila.

Francouzští diplomaté sdělili, že oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o stažení amerických vojáků Paříž zaskočilo. „Ukazuje to, že můžeme mít odlišné priority a že musíme spoléhat především na sebe,“ podotkla Loiseauová.

Na odchod vojsk USA ze Sýrie doplatí Kurdové (zdroj: ČT24)

Podle diplomatů s Trumpem ve středu telefonicky hovořil francouzský prezident Emmanuel Macron. Trump stažení oznámil už v dubnu, ale Macron ho tehdy přesvědčil, aby USA v Sýrii zůstaly. Upozornil na hrozbu, kterou pro region představuje Írán, jenž v Sýrii rovněž působí.

Jeden z francouzských diplomatů agentuře Reuters řekl, že není jasno, kdy Američané ze Sýrie přesně odejdou, a že se to Paříž snaží zjistit. „Ďábel je v detailu,“ sdělil tento zdroj s tím, že si diplomaté na takovou situaci za Trumpova prezidentství začali zvykat.

Francie zůstane v Sýrii i bez Američanů (zdroj: ČT24)

Francouzská armáda působila v mezinárodní koalici, jíž velely Spojené státy. Na místě má vojenská letadla, která využívají základnu v Jordánsku. Koalice rovněž disponuje dělostřelectvem na irácko-syrské hranici a pomáhá arabsko-kurdským jednotkám v boji proti IS. Zatímco USA přiznaly, že v Sýrii působí asi 2000 jejich mužů, Francie přítomnost svých vojáků v Sýrii nikdy nepotvrdila.

Británie: IS je stále hrozbou

Mluvčí britského ministerstva zahraničí uvedl, že IS v Sýrii zdaleka není poražen. „Mezinárodní koalice učinila v boji proti Islámskému státu ohromný pokrok. Zbývá ale ještě mnohé udělat a nesmíme přestat pouštět ze zřetele hrozbu, jakou IS představuje. I když IS ztratil území, stále je hrozbou,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Premiérka Theresa Mayová řekla, že Londýn s Trumpovou administrativou o případném stažení amerických sil ze Sýrie vyjednával. Na dotaz, zda byla Británie o rozhodnutí informována s předstihem, odpověděla: „Jednali jsem o tom s našimi americkým partnery několik dní.“

Izrael znásobí své úsilí

Izraelská armáda v reakci na stažení amerických jednotek znásobí své aktivity v Sýrii s cílem bránit zvyšování vlivu Íránu. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael bude „velmi agresivně postupovat proti snahám Íránu zabydlet se v Sýrii“ a že to bude činit „s naprostou podporou a pomocí z USA“.

Ministr školství Naftali Bennett, který je členem užšího bezpečnostního kabinetu, prohlásil, že je pravda, že byl IS v Sýrii poražen a že je to díky Americe. „Ale Írán už se tlačí dovnitř, a to je hrozba pro celý svět,“ dodal.

Ministr financí Moše Kahlon izraelskému rozhlasu řekl, že je jasné, že americké rozhodnutí není pro Izrael dobré. „Víme ale, že americkým regionálním zájmem je také zajištění bezpečnosti Izraele,“ prohlásil.

SDF kritizuje Trumpovo rozhodnutí

Podle SDF dal Trump Islámskému státu šanci se přeskupit. „Bude to mít negativní dopad na protiteroristickou kampaň. V oblasti vznikne politické a vojenské vakuum a tamní lidé se ocitnou v kleštích mezi znepřátelenými stranami,“ uvedla arabsko-syrská koalice v prohlášení. Podle ní se na východě Sýrie rozpoutá boj.

SDF na Trumpvo rozhodnutí hledí jako na zradu spojence. Kurdské vedení a velitelé v noci jednali, jak reagovat. Podle agentury AP zvažovali, že SDF propustí několik tisíc bojovníků IS a jejich příbuzných rozdílných národností, kteří jsou nyní v táborech a věznicích SDF.

„Když se Američané stáhnou a nechají nás napospas Turkům nebo syrskému režimu, skončíme jako Kurdové v iráckém Kurdistánu v roce 1991 – budou miliony uprchlíků a masakry. Naši přítomnost tady nestrpí syrská vláda, Írán ani Turecko,“ sdělil kurdský komentátor Arin Šajchmus.

Odchod amerických jednotek považují za zradu Kurdů i někteří američtí republikánští senátoři. „Myslím, že jsme všichni v šoku, že bychom měli opustit Syrské demokratické síly, Kurdy a ostatní, kteří dělali to, co dělali. Nechali je (napospas) Asadovi a Turecku,“ uvedl republikánský senátor Bob Corker.

Ruský prezident Vladimir Putin naopak v zásadě souhlasí s Donaldem Trumpem, že Islámský stát byl v Sýrii poražen. Podle Putina ale existuje riziko, že teroristická organizace přeskupí své síly. Zároveň zopakoval své stanovisko, že Američané jsou v Sýrii nelegálně. 

Turecko: Pohřbíme Kurdy v tunelech

Turecko americké rozhodnutí chápe jako uvolnění oblasti východně od Eufratu od amerických jednotek. Jde o oblast u turecké hranice a Ankara si nepřeje, aby v ní působily syrské kurdské milice, jež USA podporovaly.

„Teď máme před sebou pohraniční město Manbidž a oblast východně od Eufratu,“ řekl turecký ministr obrany Hulusi Akar. Prohlásil, že kurdští bojovníci se zakopávají v tunelech v této oblasti, ale že v nich budou pohřbeni.

„Mohou kopat tunely a zákopy, když chtějí, mohou se přesunout do podzemí, ale až přijde čas, všichni v nich budou pohřbeni. O tom nikdo nemůže pochybovat,“ vzkázal Akar. Turecko na syrské kurdské milice pohlíží stejně jako na tureckou Stranu kurdských pracujících a její bojovníky – považuje je za teroristy.

Trump: Teď je na ostatních, aby bojovali

Americký prezident Donald Trump své rozhodnutí o stažení vojáků ze Sýrie brání. „Odejít ze Sýrie není žádné překvapení. Usiloval jsem o to roky a před šesti měsíci, kdy jsem to veřejně chtěl udělat, jsem souhlasil, že zůstaneme déle. Rusko, Írán, Sýrie a další jsou místními nepřáteli IS. My jsme svou práci vykonali. Je čas se vrátit domů,“ napsal na Twitteru.

Dodal, že plní svůj slib z předvolební prezidentské kampaně. Nyní je podle něj na ostatních, aby bojovali. „Chtějí být Spojené státy policistou Blízkého východu, nedostávat nic, ale přicházet o drahocenné životy a biliony dolarů kvůli ochraně ostatních, kteří, ve většině případů, neoceňují, co děláme? Chceme tam být navždy? Je na čase, aby konečně bojovali ostatní,“ rozohnil se americký prezident.