V Maroku zadrželi podezřelé z vraždy skandinávských turistek. Čin je vyšetřován jako terorismus

Dánské ministerstvo zahraničí vydalo varování k cestám do Maroka poté, co se v horách poblíž obce Imlíl našla těla dvou zavražděných turistek. Z brutální vraždy čtyřiadvacetileté Dánky a osmadvacetileté Norky jsou podezřelí čtyři Maročané, kteří podle policie slíbili věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Čin je vyšetřován jako teroristický.

„Existují náznaky, že tato vražda měla politický motiv a že je teroristickým činem. Jsem rozhořčen a znechucen, distancuji se od takových barbarských a bestiálních činů,“ prohlásil dánský premiér Lars Lökke Rasmussen.

Čtyřiadvacetiletá Dánka a osmadvacetiletá Norka se vypravily na Džabal Tubkal, nejvyšší horu Vysokého Atlasu i celé severní Afriky. Postavily si stan poblíž obce Imlíl, která slouží jako výchozí bod k výstupu.

Podezřelí slíbili věrnost Islámskému státu

V pondělí nalezli francouzští turisté zohavená těla obou zavražděných žen. Z činu jsou podezřelí čtyři Maročané, které již marocká policie zadržela. Dánský list VG informoval, že muži, kteří byli identifikováni, v minulosti slíbili věrnost teroristické organizaci Islámský stát.

Dánské ministerstvo zahraničí už vydalo varování před cestami do Maroka s tím, že hrozí nebezpečí terorismu a kriminality. Už v minulosti úřad nedoporučoval chodit do marockých hor jednotlivě, ale využívat místních průvodců a chodit ve větších skupinách.