Belgický premiér oznámil demisi. Jeho vláda se rozpadla kvůli globálnímu paktu OSN o migraci

Horizont ČT24: Kvůli migračnímu paktu padla belgická vláda (zdroj: ČT24)

Belgický premiér Charles Michel před poslanci oznámil demisi, protože opozice navrhla vyslovit jeho vládě nedůvěru. O rezignaci se chystá informovat krále. Michel vedl od minulého týdne menšinový kabinet, protože původní koalici předtím opustila největší strana Nová vlámská aliance (N-VA). Ta nesouhlasila s rozhodnutím premiéra podepsat globální pakt OSN o migraci, ke kterému se odmítá připojit několik zemí včetně Česka.

Opozice podle zahraničních agentur nevyslyšela Michelovy výzvy k utvoření „koalice dobré vůle“, která by zemi dovedla k volbám plánovaným na konec května. 

Michel odpoledne v projevu žádal opoziční strany o spolupráci a podle belgických médií se obracel hlavně na levici. Opoziční socialisté ale následně předložili návrh na vyslovení nedůvěry, ke kterému se připojili i Zelení. Michel v reakci oznámil, že odstupuje.

Web zpravodajské společnosti RTBF napsal, že končící premiér je nyní na cestě za králem. „Pochopil jsem, že moje výzva nepřesvědčila. Pochopil jsem, že nebyla vyslyšena. Musím to tedy respektovat a vzít tuto situaci na vědomí. Rozhodl jsem se předložit demisi a mám v úmyslu ihned se vydat za králem,“ řekl Michel.

Belgickou vládní koalici, která byla zformována v roce 2014, tvořily kromě Michelova liberálního Reformního hnutí (MR) a N-VA ještě dvě menší strany. Vlámští nacionalisté ale mají ze všech čtyř stran nejvíce poslanců.

„Tvrdohlavé země Visegrádu“

Minulý týden vzbudil Michel pozornost, když na tiskové konferenci po skončení summitu Evropské unie zpochybnil členství zemí Visegrádu – Česka, Polska, Slovenska a Maďarska – v schengenském prostoru. Kritizoval postoj politiků z V4 k migraci.

„Tím, že tvrdohlavě, opakovaně, systematicky odmítají prokázat alespoň minimální solidaritu, otevírají automaticky politickou debatu o schengenském prostoru, ve skutečnosti právě otevírají (otázku) jejich vlastního setrvání v schengenském prostoru,“ řekl belgický premiér.