Trump navrhl na ministra spravedlnosti Williama Barra. Post zastával už za Bushe staršího

Americký prezident Donald Trump navrhl na nového ministra spravedlnosti Williama Barra. Kandidáta ještě musí do funkce potvrdit Senát, ve kterém mají většinu republikáni. Barr již post ministra spravedlnosti, se kterým je spojena i funkce nejvyššího žalobce, zastával v letech 1991 až 1993 v administrativě nedávno zesnulého prezidenta George Bushe staršího.

Jedním z klíčových případů, na který bude Barr, pokud ho Senát do funkce schválí, dohlížet, je vyšetřování ruské role v prezidentských volbách v roce 2016. Dosavadní ministr spravedlnosti Jeff Sessions se dohledu nad kauzou kvůli možnému střetu zájmů vzdal, za což ho Trump kritizoval. Sessions před měsícem na Trumpovu žádost odstoupil.

Dohled nad vyšetřováním ruské role v prezidentských volbách v roce 2016 měl proto na starosti Sessionsův náměstek Rod Rosenstein. Po Sessionsově odchodu ministerstvo dočasně vede Matthew Whitaker. 

Objasňování ruské kauzy vede zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který se nyní soustředí na Trumpův bývalý volební štáb. Trump Muellerovu práci tvrdě kritizuje a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Barr podpořil odvolání Comeyho

Barr v minulosti Trumpa podpořil v jeho rozhodnutí odvolat ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, pokud jde o ruské vyšetřování pod vedením Muellera, zůstává ve svých názorech neutrální, uvedla televize ABC News.

„Od samého počátku byl mým favoritem,“ řekl Trump novinářům o výběru Barra. Dodal, že je to velice respektovaný právník, jehož kvality uznávají nejen republikáni, ale také demokraté.