Poslední jízda po Texasu. Amerika se rozloučila s Georgem Bushem starším

Rakev s pozůstatky George Bushe staršího byla vlakem dopravena z kostela v Houstonu na místo rodinného hrobu v areálu texaské univerzity. Pohřbem skončila série pietních akcí k uctění památky 41. prezidenta Spojených států. V uplynulých dnech se s ním přišly rozloučit tisíce lidí. Na ceremonii ve Washingtonu nechyběli čtyři exprezidenti ani současný šéf Bílého domu Donald Trump. Bush zemřel před týdnem v pátek ve věku 94 let.

Někdejší ministr zahraničí James Baker, který sloužil v Bushově administrativě, na čtvrtečním pohřbu v Houstonu zdůraznil, že jeho zesnulý přítel měl odvahu válečníka, ale ještě větší kuráž mírotvůrce. V úvodu proslovu se Bushovi omluvil za to, že ho bude chválit, neboť někdejší prezident, jak připomněl, nesnášel chvástání.

Baker označil Bushe za vůbec nejlepšího amerického prezidenta, kterému bylo umožněno odsloužit jen jeden mandát. Ve volbách v roce 1992 Bushe porazil demokrat Bill Clinton. Baker mimo jiné připomněl Bushovo důstojné chování vůči Sovětskému svazu v době, kdy se jeho impérium ve východní Evropě hroutilo. Prezident podle Bakera totiž velmi dobře věděl, že skromnost vůči padlému protivníkovi je tou nejlepší cestou.

Jeden z vnuků George Prescott Bush pak vzpomínal, jak on s šestnácti dalšími exprezidentovými vnoučaty vyrůstal s úctou k Bushovi staršímu, kterému mohli říkat dědo. K pobavení smutečních hostů, kterých bylo pozváno přes tisíc, poznamenal, že jejich děda je nabádal ke hrám ve stylu „vyhrává ten, kdo jako první usne“.

Bushovy ostatky spočinuly vedle jeho manželky a dcery

Po skončení obřadu se smuteční kolona z houstonského kostela vydala na nádraží Union Pacific Railroad Westfield, odkud rakev zamířila vlakem do kampusu univerzity Texas A&M v College Station, kde je i Bushova knihovna. Na jejím pozemku byl Bush po krátkém rodinném pietním aktu pohřben po bok své ženy Barbary a dcery Robin.

Smuteční soupravu z Houstonu vedla lokomotiva s číslem 4141, kterou společnost Union Pacific zařadila v říjnu 2005 do služby na počest Bushe staršího. Lokomotiva vzdala hold 41. prezidentovi USA nejen svým číslem, ale také barevným vyvedením, které bylo bílomodré.