USA se loučily s exprezidentem Georgem Bushem starším. Rakev je zpět v Houstonu

Ve Spojených státech vrcholí pieta za zesnulého amerického prezidenta George Bushe staršího. Poslední rozloučení začalo krátkou ceremonií před budovou Kapitolu, kde byla od pondělí vystavena rakev s jeho tělem. Smuteční obřad pak pokračoval ve washingtonské katedrále. Účastnili se jej bývalí američtí prezidenti, dorazil ale třeba i britský princ Charles. Letadlo s rakví už přiletělo do Bushova domovského Houstonu, rakev je dočasně vystavena v kostele.

Smuteční kolonu, která jela od Kapitolu po Pensylvánské třídě kolem Bílého domu k Národní katedrále zasvěcené svatému Petrovi a Pavlovi, lemovaly tisíce Američanů. Hlavní ceremonie začala v Národní katedrále v pět hodin odpoledne našeho času.

Kolona s rakví bývalého prezidenta Bushe staršího jedoucí po Pensylvánské třídě
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters

Jako první promluvil autor Bushovy biografie Jon Meacham. Poznamenal, že po Bushově skonu již USA nemají prezidenta, který dříve bojoval ve válce. V této souvislosti připomněl, jak byl při útoku na Čičidžimu v roce 1944 zasažen Bushův letoun, ale Bush i přesto dokázal svrhnout bomby na cíl a teprve pak vyskočit padákem.

Následně promluvil bývalý kanadský premiér Brian Mulroney, který řekl, že Spojené státy neměly statečnějšího a čestnějšího prezidenta, než byl George Bush starší. Někdejší republikánský senátor Alan Simpson, který u řečnického pultu Mulroneyho vystřídal, vzpomenul na Bushův postoj k rozhodování o těžkých a zásadních záležitostech, kdy měl na paměti zemi, a ne sebe.

Události: Spojené státy se loučí s bývalým prezidentem Georgem Bushem starším (zdroj: ČT24)

George Bush mladší, který vzpomínkové projevy uzavřel, prohlásil, že jeho otec se narodil jen se dvěma postoji. „Žít na plný plyn, spát až poté,“ řekl Bush, který svým místy odlehčeným projevem několikrát hosty rozesmál.

„Naučil mě, co je to být prezidentem, který občanům této země slouží s morální zásadovostí, odvahou a s láskou v srdci,“ řekl. Dodal, že až o jeho otci budou historikové psát, budou ho označovat za velkého prezidenta. V závěru uvedl, že hoře rodiny nad ztrátou otce mírní vědomí, že nyní objímá svou dceru Robin, která zemřela v dětském věku, a za ruku drží letos zesnulou manželku Barbaru.

Pohřbu se účastnili bývalí prezidenti Barack Obama s manželkou Michelle, Bill Clinton s manželkou Hillary i Jimmy Carter. Dorazil i současný šéf Bílého domu Donald Trump, který měl v minulosti s Bushovou rodinou napjaté vztahy. Na středu ale vyhlásil státní smutek. Ještě před obřadem spolu s první dámou Melanií navštívil Bushe mladšího a jeho ženu Lauru v Blairově domě, který slouží jako rezidence pro prezidentovy hosty. Setkání trvalo asi 20 minut.

Trump na Twitteru napsal, že v Bushově případě nelze mluvit o pohřbu, ale o oslavě skvělého člověka, který prožil dlouhý a vynikající život. „Bude nám chybět!“ dodal.

Jako oficiální zástupce České republiky je ve Washingtonu předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na pohřeb do Spojených států přijel také britský princ Charles. Pozvání přijal i jordánský král Abdalláh II., německá kancléřka Angela Merkelová, polský prezident Andrzej Duda či jeho předchůdce a bývalý vůdce polské protikomunistické opozice Lech Walesa.

Žantovský hodnotí život George Bushe staršího (zdroj: ČT24)

Po obřadu v katedrále, který trval přes dvě hodiny, byla rakev s Bushovými pozůstatky převezena na Andrewsovu leteckou základnu, odkud po krátkém rozloučení zamířila zpět do Bushova domovského Houstonu.

Na poslední Bushovu cestu z Washingtonu do Houstonu a zpět poskytl současný šéf Bílého domu Donald Trump své prezidentské letadlo. V Houstonu byla rakev vystavena v episkopálním kostele svatého Martina do čtvrtečního převozu do College Station, kde bude prezident uložen do hrobky na pozemku Bushovy knihovny vedle své letos zesnulé manželky Barbary.

Veřejnost se s Bushem starším loučila v rotundě Kapitolu

Viceprezident Mike Pence a George Bush mladší s manželkou během piety v rotundě Kapitolu
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Od pondělí byla rakev s Bushovým tělem vystavena v rotundě Kapitolu, kam ji zahalenou do americké vlajky vynesla čestná stráž. Čest Bushově památce sem přišel vzdát současný prezident s první dámou. Donald Trump u rakve dlouze zasalutoval a Melania Trumpová si položila ruku na srdce.

Uctít památku 41. prezidenta USA přišli do rotundy i republikánští a demokratičtí kongresmani, státní úředníci či důstojníci americké armády. S projevem vystoupil třeba předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan nebo viceprezident Mike Pence. Uctít Bushovu památku mohla v Kapitolu i veřejnost.

Do velkého mramorového sálu, kde byly v minulosti k poslednímu rozloučení vystaveny i rakve s dalšími americkými prezidenty, přivedli i labradora Sullyho. Ten Bushovi staršímu, poslední roky života odkázanému na kolečkové křeslo, od letoška pomáhal jako asistenční pes.

Speciál ČT24: Spojené státy se loučí s Georgem Bushem starším (zdroj: ČT24)

Gentleman, který uměl naslouchat, hodnotí exprezidenta odborníci

Podle odborníka na protokol Jindřicha Forejta odešel jeden z reprezantantů klasické diplomatické staré školy, „po které se možná teskně budeme ohlížet.“ Bushe staršího podle Forejta charakterizovalo zejména gentlemanství, férovost a upřímný stisk ruky. „Dával tím každému najevo, že mu v tu chvíli věnuje maximální pozornost,“ uvedl Forejt ve speciálním vysílání ČT24.

Podle bývalé poradkyně prezidentů USA a odbornice na etiketu Elišky Haškové Coolidge měl Bush schopnost sbližovat lidi. „To je to kouzlo George Bushe,“ uvedla.

Na otázku, co prvního se jí vybaví při vyslovení jména George Bushe staršího, jmenovala integritu, bezúhonnost a charakter. „To se projevovalo ve všem, co dělal,“ podotkla. Redaktor Aktuálně.cz Daniel Anýž má zase bývalého amerického prezidenta spojeného s listopadem 1989, koncem komunismu v Československu.

Interview ČT24 s Kryštofem Kozákem: Bush starší dokázal tvdě pracovat, jeho charakter mu v kariéře pomáhal (zdroj: ČT24)

Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka Bushovi jeho charakter a vystupování v politické kariéře pomáhaly. „Vždycky dokázal relativně racionálně kalkulovat a zastával konzistentně určité hodnoty. Nebyl to rozhodně takový ten hysterický politik dnešního typu, který by na sebe přitahoval pozornost bombastickými výroky. Dokázal tvrdě pracovat. Do určité míry vždy pociťoval elementární loajalitu vůči systému, kterého byl součástí. Nevyhledával zbytečné spory,“ uvedl Kozák v Interview ČT24.

Klíčová osobnost v době rozpadu SSSR, připomínají odborníci

„Ať teď, nebo v budoucnu, bude Bush spojován hlavně s pádem komunistických režimů ve střední a východní Evropě,“ myslí si historik z Ústavu světových dějin při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Jan Koura.

Amerikanista Josef Jařab s tímto názorem souhlasí. „Hlavně pro nás je důležité, že to byl George Bush, kdo předsedal celému tomu rozpadu komunistického, sovětského, ruského impéria v Evropě. To je velmi důležité,“ řekl expert v pořadu Devadesátka ČT24.

Devadesátka ČT24: Experti hodnotili odkaz George Bushe staršího (zdroj: ČT24)

„Amerika na něj vzpomíná s velikou nostalgií a obdivem k tomu obrovskému životu, který prožil. V sedmnácti letech se stal nejmladším pilotem amerického námořnictva, choval se nesmírně statečně. Za války ho Japonci sestřelili a zachránila ho ponorka. Vrátil se domů živ a zdráv, založil nádhernou rodinu, založil fungující byznys. Jako americký aristokrat se přestěhoval do Texasu, kde se z něj stal obchodník, poté kongresman, velvyslanec USA v Číně, v OSN, ředitel ústřední zpravodajské služby. Celá osmdesátá léta byl viceprezident Spojených států, a nakonec prezidentem v kruciálním období, kdy padala berlínská zeď a rozpadal se Sovětský svaz,“ připomněl Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů z Bostonské univerzity v USA.

Bush měl podle něj kvality, které by měl mít každý republikán a diplomat. „Patří k nim především opatrnost,“ prohlásil Lukeš. Bush starší byl 41. prezidentem USA v letech 1989–1993. Zemřel minulý pátek ve věku 94 let.