Spojené arabské emiráty zvažují, že Britovi odsouzenému za špionáž udělí milost

Spojené arabské emiráty zvažují, že britskému doktorandovi Matthewu Hedgesovi odsouzenému za špionáž udělí milost. Oznámil to velvyslanec Emirátů ve Velké Británii Sulajmán Hamíd Mazrúí. Jednatřicetiletému Hedgesovi soud v Abú Zabí ve středu uložil doživotí.

Hedges byl zadržen po čtrnáctidenním pobytu v SAE, kam přijel kvůli studiu. Ve vazbě byl pět měsíců, v říjnu byl propuštěn na kauci, ale úřady mu odebraly pas.

Soud v Abú Zabí jej ve středu odsoudil k doživotnímu vězení. Dospěl k závěru, že Brit se snažil při svém pobytu v Emirátech získat tajné informace a předat je cizí zemi.

Britská premiérka Theresa Mayová nad výrokem soudu vyjádřila zklamání, ministr zahraničí Jeremy Hunt připustil, že takový verdikt od blízkého spojence a partnera, kterými Emiráty pro Británii jsou, nečekal.

Důkazy proti Hedgesovi byly pádné, tvrdí velvyslanec

Podle velvyslance Mazrúího o milost požádala Britova rodina a vláda Spojených arabských emirátů její udělení nyní zvažuje.

Případ špionáže, z níž byl Hedges usvědčen, byl prý „mimořádně závažný“, důkazy proti Britovi byly „pádné“ a proces spravedlivý, zdůraznil diplomat. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že vzhledem k dobrým vztahům mezi Británií a SAE se podaří najít „přátelské řešení“.

Matthew Hedges je doktorandem na katedře vládních a mezinárodních studií Durhamské univerzity. Ve své vědecké práci se zabývá mimo jiné opatřeními, jež zavedly arabské státy po revolučních událostech známých jako arabské jaro. Předmětem jeho zájmu jsou civilní a vojenské vztahy, politická ekonomie a kmenový systém.

Daniela Tejadaová
Zdroj: Simon Dawson/Reuters

Hedgesova manželka Daniela Tejadaová uvedla, že se jejímu muži nedaří dobře. Poprvé od odsouzení s ním měla možnost pět minut mluvit po telefonu. „Představou, že by měl strávit zbytek života ve vězení za čin, který nespáchal, je naprosto zděšen,“ uvedla Tejadaová.

Podle ní se manželovi zhoršily záchvaty paniky, přístup k lékařské péči prý ale má. „Nevím, jestli vůbec dostává léky, které mu pomáhají,“ dodala s tím, že netuší ani to, kde přesně se její muž nachází.