Omezené rakouské přídavky na děti cizinců jsou v rozporu s právem EU, kritizuje V4 a volá po akci

Rakouské změny v systému vyplácení přídavků na děti občanů jiných zemí EU, kteří pracují v Rakousku, ale jejich potomci žijí mimo zemi, jsou podle čtyř států visegrádské čtyřky (V4) v rozporu s právem EU. Shodli se na tom ministři sociálních věcí a jejich zástupci v Bratislavě. V dopisu vyzvali eurokomisařku pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssenovou, aby co nejdříve přezkoumala soulad příslušného rakouského zákona s unijním právem.

Zákon, který vstoupí v platnost na začátku příštího roku a který omezí přídavky na děti například zmiňované skupině cizinců ze států střední Evropy, schválila dolní komora rakouského parlamentu letos v říjnu. Od úpravy výše přídavků v závislosti na životních nákladech v zemích původu dětí si rakouská vláda slibuje roční úspory 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun).

„Opatření se mimořádně silně dotkne rodin ze zemí V4. Nabytím platnosti (rakouského) zákona bude negativně ovlivněno 87 500 dětí ve V4,“ konstatoval slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter, jehož země nyní uskupení V4 předsedá. Dodal, že ke zmiňovanému dopisu eurokomisařce se již přidaly také Bulharsko, Litva a Slovinsko.

Náměstek českého ministerstva práce pro legislativu Petr Hůrka řekl, že změny v rakouském systému ve vyplácení rodinných přídavků jsou popřením principu rovného zacházení. Podle něj Češi, kteří pracují v Rakousku a platí příspěvky do rakouského systému jako Rakušané, mají legitimní očekávání, že dostanou stejné dávky jako občané alpské republiky.

Zatímco v současnosti rodič pracující v Rakousku dostává na dítě ve věku od jednoho do tří let přídavky na dítě v průměrné výši 172,4 eura (4480 korun), od příštího roku pracovníci ze středoevropských zemí v alpské republice budou po změnách dostávat méně, pokud jejich dítě v této zemi zároveň nežije, upozornilo slovenské ministerstvo sociálních věcí.

Například Češi v takovém případě dostanou na dítě 104,69 eura (2720 korun), Slováci 109,12 eura (2835 korun), Maďaři a Poláci ještě méně. 

Mluvčí Evropské komise Christian Wigand již po schválení rakouského zákona řekl, že po jeho vyhlášení Komise přezkoumá slučitelnost normy s právem EU.