„Varšava si už vytrpěla dost.“ Starostka odmítla nacionalisty, pochod uspořádá vláda

Varšavská primátorka Hanna Gronkiewiczová-Waltzová zakázala pochod radikálních nacionalistů chystaný na 11. listopadu, kdy budou Poláci slavit sté výročí opětovné nezávislosti země. Premiér a prezident z konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) se vzápětí dohodli, že pochod uspořádá vláda. Podle televize TVN 24 to oznámila prezidentská kancelář.

„Zakázala jsem pochod nezávislosti. Přijala jsem toto rozhodnutí, které jsem osobně podepsala. Varšava si už dost vytrpěla kvůli agresivnímu nacionalismu,“ prohlásila Gronkiewiczová-Waltzová. Zdůraznila odpovědnost vůči obyvatelům, kteří podle ní musí zůstat v bezpečí. „Existuje soudní kontrola nad rozhodnutím (města), mohou se tedy během 24 hodin odvolat k soudu,“ vzkázala organizátorům.

Starostka se už v červnu obrátila na ministra vnitra Joachima Brudzińského ohledně společného zajištění bezpečnosti během oslav 11. listopadu, ale její dopis prý zůstal bez ministrovy odpovědi. Podle radnice by bylo překvapivé, kdyby příslušné bezpečnostní složky dovolily, aby se navzdory zákazu pochod konal.

Slavnostní bílo-červený pochod

Vzápětí reagovala vláda s prezidentem, kteří převzali patronát nad akcí. „Bude uspořádán společný bílo-červený pochod, který bude mít charakter státní slavnosti,“ oznámil prezidentův mluvčí Blažej Spychalski.

Kvůli tomu, že půjde o státní oslavy, se nebudou moci konat žádné jiné pochody, které by případně procházely po stejné trase, upozornil mluvčí. Vyzval také všechny Poláky, aby se přidali k pochodu a předvedli, že „jsme jeden bílo-červený tým“, dodal v narážce na polské národní barvy.

Při loňském pochodu zadržela policie desítky aktivistů, kteří nacionalisty blokovali

Během loňského pochodu, kterého se podle policie zúčastnilo na 60 tisíc lidí, se objevily kontroverzní transparenty typu „Evropa jen pro bílé“ či „Všichni různí, všichni bílí“ a zněla hesla typu „Sieg Heil“, „Bílá síla“ nebo „Židé ven z Polska“.

Varšavská prokuratura kvůli tomu stále vede vyšetřování kvůli podezření z propagace fašismu a vyvolávání rasové, etnické či náboženské nenávisti. Policie zadržela 45 aktivistů, kteří organizovali protidemonstraci a blokovali pochod nacionalistů. Opoziční média to vykládají jako důkaz, že vláda ochraňuje krajní pravici před postihem.

Podle deníku Gazeta Wyborcza se letošního pochodu v polské metropoli hodlali zúčastnit zástupci krajní pravice z dalších evropských zemí, například italští neofašisté.

K účasti na pochodu naopak podle týdeníku Do Rzeczy vybídly odbory Solidarita, blízké nynější vládě. Mluvčí Solidarity Marek Lewandowski výzvy k odvolání účasti odborářů odmítl a prohlásil, že pochod je „výrazem vlastenectví a lásky k vlastní zemi“, a že „pokud někdo pokládá pochod za fašistický, je idiot a nemá smysl s ním polemizovat“.