Živly v Evropě už mají 14 obětí, z italského průsmyku evakuovali skoro dvě stě turistů

Evropa se dál potýká s extrémním počasím. Celkem si už bouře vyžádaly čtrnáct mrtvých. Nejvíc obětí hlásí Itálie. Z tamního průsmyku Stelvio muselo být evakuováno 193 lidí, kteří v sobotu kvůli sněhu uvízli v hotelích. Ve Slovinsku zahynuli dva muži v automobilu po sesuvu půdy a voda zaplavila chorvatskou Rijeku.

Stelvio je se svou nadmořskou výškou 2757 metrů nad mořem nejvýše položeným průsmykem v Itálii a druhým nejvýše položeným asfaltovým průsmykem v celých Alpách. Kvůli prudkému sněžení v posledních dnech však nebyly průjezdné silnice k průsmyku.

Civilní obrana evakuovala skoro dvě stovky lidí s pomocí tří armádních vrtulníků a hasičských vozidel. Šlo převážně o turisty a hotelový personál.

 Bouře, intenzivní srážky a silný vítr v posledních dnech nejhůře zasáhly právě Itálii, kde si vyžádaly dvanáct obětí na životě. V severoitalské provincii Belluno bylo nejnověji objeveno tělo řemeslníka v rozbouřeném potoce, informovala agentura ANSA.

Mezi oběťmi pravděpodobně bude i turecký jachtař, který byl od neděle veden jako nezvěstný, když zmizel u pobřeží jihoitalského města Catanzaro. Podle úřadů už není naděje, že bude nalezen živý.

Italský zemědělský svaz Coldiretti vyčíslil škody po bouřích a záplavách na 150 milionů eur (zhruba 3,9 miliardy korun). Na italské riviéře v regionu Ligurie bylo v noci stále kolem 20 tisíc lidí bez elektřiny. Od okolního světa je odříznuto i luxusní přímořské letovisko Portofino. Šéf regionální vlády Giovanni Toti hovoří o škodách v řádu stovek milionů eur.

Řádění živlů trápí i okolní státy

Přírodní živly v posledních dnech zasáhly také Slovinsko, Rakousko, Francii či Španělsko. Ve Slovinsku platí od pondělka nejvyšší stupeň varování před bouřemi. Poblíž města Maribor zahynul 80letý řidič a jeho 76letý spolujezdec při nehodě způsobené sesuvem půdy, píše Der Standard.

V Chorvatsku bylo podle rakouského listu zaplaveno přístavní město Rijeka a zastaven byl provoz mnoha trajektů. Zejména v jižní části Rakouska a ve švýcarském kantonu Ticino bylo kvůli záplavám a polámaným stromům zablokováno mnoho silnic.

Itálie už několik dní bojuje ze záplavami (zdroj: APTN)