Novým brazilským prezidentem bude „trumpovský“ Bolsonaro. Blahopřál mu Brusel i Trump s Putinem

Nový brazilský prezident hájí zbraně i jejich použití, kritici ho viní z rasismu (zdroj: ČT24)

Brazilské prezidentské volby vyhrál podle prvních odhadů pravicový kandidát Jair Bolsonaro, který získal téměř 55,18 procenta hlasů. Bolsonarův levicový sok Fernando Haddad získal ve volbách považovaných za nejdůležitější za dlouhá léta necelých 45 procent hlasů. Bolsonaro přislíbil „změnit osud“ své země. Vítězi nedělních voleb už pogratulovali americký prezident Donald Trump nebo šéf Kremlu Vladimir Putin.

V projevu po vyhlášení vítězem Bolsonaro slíbil, že jeho vláda bude bránit demokracii a ústavu. „To není slib strany ani slovo muže. To je přísaha před bohem,“ prohlásil. „Změníme osud Brazílie společně,“ zdůraznil.

Ve spolupráci doufají Rusko, USA i Evropa

Trump na Twitteru uvedl, že se s Bolsonarem shodli na „úzké spolupráci v obchodě, vojenství i čemkoli dalším“. Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini pochválil brazilského politika za to, že dokázal, že brazilští voliči poslali „levici domů“. Gratulace Bolsonarovi poslal i Putin, který vyjádřil přání dalšího rozvoje rusko-brazilských vztahů.

Blahopřejný dopis politikovi chystá rovněž Evropská komise (EK). „Očekáváme, že všichni budoucí prezidenti (Brazílie) budou pokračovat v upevňování demokracie,“ zdůraznila mluvčí EK.

Bolsonarovi popřál také francouzský prezident Emmanuel Macron. „Francie a Brazílie mají strategické partnerství založené na společných hodnotách respektu a podpory demokracie,“ uvedl Macron s tím, že chce pokračovat ve spolupráci s Brazílii mimo jiné v otázce mezinárodní bezpečnosti nebo ekologie v kontextu pařížské klimatické dohody.

Bolsonarovi stoupenci oslavují jeho vítězství
Zdroj: ČTK/AP/Silvia Izquierdo

Naději na spolupráci „dvou bratrských národů“ vyjádřili i ultralevicoví prezidenti Bolívie a Venezuely Evo Morales a Nicolás Maduro, kteří blahopřáli brazilskému lidu „k demokratickým volbám“. Španělský socialistický premiér Pedro Sánchez v komentáři uvedl, že Brazílie může se Španělskem vždy „počítat v boji za rovnější a spravedlivější Latinskou Ameriku“.

Bolsonaro platí za politika s krajně pravicovými názory, přezdívá se mu brazilský Trump. V politice začínal jako radní Ria de Janeiro v roce 1988, od roku 1991 je federálním poslancem. Za 30 let politické kariéry vystřídal téměř deset pravicových stran, letos vstoupil do Liberálněsociální strany (PSL), které je nyní předsedou. V prezidentských volbách kandidoval za koalici nazvanou Brazílie nade vše, Bůh nade vše.

Proslul řadou kritických výroků na adresu etnických menšin, žen či homosexuálů. Za urážku poslankyně dostal pokutu a za kritiku Afroameričanů si vysloužil obvinění z rasismu. Jeho radikální postoje byly zřejmě i důvodem, proč ho začátkem září na volebním mítinku jeden z jeho odpůrců pobodal.

Bolsonaro skončil s vážným zraněním v nemocnici, odkud byl propuštěn týden před začátkem prvního kola prezidentských voleb. I z nemocničního lůžka ale vedl kampaň přes sociální sítě.

Bolsonarovi kritici mají strach z omezení občanských svobod

V předvolební kampani Bolsonaro slíbil nižší daně, liberalizaci držení zbraní či snížení věkové hranice pro ukládání trestů vězení (ta je nyní 18 let). Na svém twitterovém účtu také před druhým kolem voleb slíbil, že jako prezident sníží počet ministerstev, zprivatizuje státní podniky a bude „bojovat s podvody“ v sociálním programu Bolsa Familia. Tento program, česky Rodinná kapsa, funguje již od roku 2003 a stát jím pomáhá sociálně slabým rodinám.

Bolsonarovi kritici se obávají, že bývalý armádní kapitán, kterému se stýská po vojenské diktatuře, by mohl omezit občanské svobody a podrývat ústavu. Kvůli politikovým výrokům si také dělají starosti o práva menšin.

Fernando Haddad prohlásil, že cítí „odpovědnost za sjednocení politické opozice“ a slíbil „bránit svobody 45 milionů lidí“, kteří jej ve volbách podpořili. Požadoval také respektovat práva těch Brazilců, kteří pro Bolsonara nehlasovali.

Haddad vyhrál na severovýchodě země, baště Dělnické strany, Bolsonaro však vyhrál ve všech ostatních částech země, místy s výraznou převahou.

Bolsonarovi příznivci bouřlivě slaví

Bolsonarovi příznivci již podle brazilských médií zahájili bouřlivé oslavy, s ohňostroji a brazilskými vlajkami. „Brazílie a její dobrý lid slaví,“ prohlásila Carmen Floresová, funkcionářka Bolsonarovy strany. „Všichni lidé byli naštvaní kvůli korupci a zločinu. Teď poprvé cítím, že jsem zastoupen,“ prohlásil osmatřicetiletý André Luiz Lobo.

Paulo Guedes (69), označovaný za příštího ministra financí, už přislíbil změnu ekonomického modelu země díky rozsáhlé privatizaci a striktnější kontrole státních výdajů.