V USA zadrželi v souvislosti s výbušnými balíčky podezřelého muže, hrozí mu 48 let za mřížemi

V USA byl zadržen muž v souvislosti s rozesíláním podezřelých balíčků s výbušninou. Podle CNN má předchozí záznam v trestním rejstříku. Muži hrozí až 48 let za mřížemi. Americké vyšetřovací orgány našly už celkem čtrnáct podezřelých zásilek. Poslední čtyři byly určené demokratickému senátorovi ze státu New Jersey Corymu Bookerovi, bývalému řediteli amerických tajných služeb Jamesi Clapperovi, demokratické senátorce Kamale Harrisové a naposledy kalifornskému miliardáři Tomu Steyerovi.

Podle stanice CNN zadrželi podezřelého muže příslušníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve městě Plantation na jihu státu Florida. CNN dále uvedla, že muž s bydlištěm ve floridském městě Aventura poblíž Miami má i vazby na New York, kde se narodil. Agentura Reuters s odvoláním na dva činitele blízké vyšetřování identifikovala zadrženého jako muže jménem Cesar Sayoc s rokem narození 1962.

Americký prezident Donald Trump potvrdil zadržení podezřelé osoby, ale nezmínil ani její pohlaví ani bydliště. „Tyto zastrašující činy jsou opovrženíhodné a nemají v naší zemi místo,“ řekl Trump v Bílém domě.

V USA zajistili další podezřelý balíček
Zdroj: Reuters

Agentura AP s odkazem na veřejně dostupné záznamy rekapitulovala trestní minulost zadrženého muže a mimo jiné uvedla, že v minulosti byl stíhán za krádež, dopravní přestupky a v roce 2002 za bombovou výhrůžku. Tajné služby jej však prý dosud nikdy v hledáčku neměly. Podle ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse už byl obviněn z pěti trestných činů – hrozí mu až 48 let vězení.

„Nebudeme tolerovat takové bezpráví, zvláště když jde o politické násilí,“ řekl Sessions, který citoval obvinění, podle něhož má být Sayoc stíhán mimo jiné za nelegální zasílání a přepravu výbušnin a výhružky určené bývalé hlavě státu.

Televize CNN uvedla, že příslušníci vyšetřovacích orgánů z místa zatčení podezřelého muže odtáhli dodávku, která možná zadrženému patřila. Její okénka byla polepena samolepkami s fotografiemi Donalda Trumpa nebo nápisem CNN sucks (CNN stojí za houby).

Zabavená dodávka
Zdroj: Reuters

Právě na Floridě, kde podezřelého FBI zadržela, v pátek tým pyrotechniků prohledával budovu nedaleko Miami, kde se třídí pošta. Tam se našel balíček určený pro senátora Bookera. Devětačtyřicetiletý Booker, první afroamerický senátor z New Jersey, v roce 2016 aktivně podporoval kampaň Hillary Clintonové, protikandidátky pozdějšího vítěze Donalda Trumpa. Na jednom z předvolebních shromáždění ve Filadelfii tehdy vzbudil pozornost výrokem, že „v Americe láska vždy vítězí nad nenávistí“.

Booker se rovněž angažuje v úsilí o schválení zákona, který by v USA omezil držení střelných zbraní. Podle amerických médií je jedním z možných kandidátů pro prezidentské volby v roce 2020.

Výbušné balíčky dostal Obama, Clintonová i Soros

První podezřelý balíček byl v úterý objeven v poštovní schránce rezidence miliardáře George Sorose ve státě New York. Obsahoval výbušné zařízení v podobě podomácku vyrobené trubkové bomby.

Stejný obsah měly i zásilky, které ve středu dorazily na adresy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, Hillary Clintonové, protikandidátky současné hlavy státu Donalda Trumpa v prezidentských volbách, bývalého šéfa CIA Johna Brennana či bývalého ministra spravedlnosti v Obamově vládě Erica Holdera. 

Ve čtvrtek policisté zadrželi zásilky určené Robertu de Nirovi. Policie se rovněž dostavila na dva poštovní úřady ve státě Delaware – ve městech New Castle a Wilmington, aby analyzovala další dva podezřelé balíčky s adresou bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který bydlí nedaleko. Podle agentury AP bylo zjištěno, že i tyto zásilky se podobají balíčkům s trhavinou, které dostaly jiné osobnosti z řad Demokratické strany.