Turecká policie prohledala kvůli zmizení novináře saúdskoarabský konzulát v Istanbulu

Bílý dům trvá na objasnění případu zmizelého saúdského novináře (zdroj: ČT24)

Turečtí policisté dokončili práci na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kde hledali možné stopy v případu zmizení novináře Džamála Chášakdžího. Bezpečnostní zdroj agentuře Reuters už dříve potvrdil, že Turci mají zvukovou nahrávku dokazující, že Džamál Chášakdží byl na konzulátu zavražděn. Před příjezdem vyšetřovatelů kolovaly na sociálních sítích záběry úklidové čety, která dorazila na saúdskoarabské zastoupení před vyšetřovateli.

Tým vyšetřovatelů přijel ke konzulátu v neoznačených policejních vozech a na dotazy čekajících novinářů nereagoval. Prohledání konzulátu označuje agentura AP za nezvyklé, protože podle vídeňské konvence jsou ambasády a konzuláty územím zastupovaného státu.

Podle svědka citovaného agenturou Reuters pracovala přibližně desítka tureckých policistů a forenzních expertů na místě více než devět hodin. Z konzulátu si odvezli mimo jiné vzorky půdy či železné dveře, uvedla Reuters.

Rijád na prohlídku přistoupil, aby uklidnil západní spojence a mezinárodní společenství. Dosud ale nepředložil důkaz, že novinář z budovy zastupitelského úřadu odešel.

„Turecká policie má zvukovou nahrávku, která naznačuje, že Chášakdží byl na konzulátu zabit,“ potvrdil agentuře Reuters bezpečnostní zdroj. O nahrávce nicméně psal už minulý týden list The Washington Post. „Je slyšet jeho hlas a hlasy arabsky hovořících mužů. To, jak byl vyslýchán, mučen a pak zavražděn,“ sdělil nejmenovaný zdroj americkému listu.

Horizont ČT24: Turecko prohledalo konzulát Saúdské Arábie (zdroj: ČT24)

V médiích minulý týden kolovala teorie, že záznam mohl pocházet z chytrých hodinek, které měl novinář na sobě. Odborník na moderní technologie Rory Cellan-Jones to ale pro server BBC označil za nepravděpodobné.

Je možné, že Turci mají na konzulátu odposlouchávací zařízení nebo jej podstrčili jednomu z domnělých vrahů novináře, napsal deník The Guardian.

Novinář Džamál Chášakdží, který dříve kritizoval saúdskoarabský režim včetně korunního prince Muhammada bin Salmána, žil od loňska v USA. Rijád tvrdí, že konzulát v den návštěvy opustil. Jako pohřešovaného ho nahlásila novinářova snoubenka, která na něj čekala před konzulátem, kam si šel vyřídit doklady kvůli svatbě. 

Novináři před saúdskoarabským konzulátem v Istanbulu
Zdroj: Murad Sezer/Reuters

Policie prý pracuje i s verzí, že tělo Saúdové rozpustili v kyselině

Podle tureckých médií pracuje místní policie s verzí, podle které bylo Chášakdžího tělo na konzulátu rozpuštěno v kyselině. Už 6. října turecká policie uvedla, že konzulát ve stejné době jako novinář navštívilo 15 saúdských úředníků, kteří přiletěli dvěma letadly z Rijádu. Ve skupině byl podle turecké policie přední forenzní expert, členové saúdskoarabské tajné služby a členové královské gardy.

CNN: Saúdská Arábie připravuje přiznání k vraždě

Korunní princ Muhammad bin Salmán se snaží prostřednictvím velmi bohaté PR kampaně a lobbistických firem vybudovat na Západě obrázek o sobě coby benevolentním despotovi, který dělá vše ve jménu reforem. Ale ukazuje se, čím ve skutečnosti je: tedy bezskrupulózním diktátorem, který neváhá unášet lidi a decimovat sousední Jemen tak, že se tam dějí věci na pokraji naší představivosti.
Ondřej Beránek
Orientální ústav Akademie věd ČR

Zpravodajská stanice CNN s odvoláním na dva nejmenované zdroje oznámila, že Saúdská Arábie připravuje zprávu, která bude obsahovat přiznání, že Chášakdží byl zabit při výslechu, který se vyvinul špatně. Text prý ještě není definitivní a může být změněn. Další zdroj stanici sdělil, že ve zprávě se přizná, že operace byla provedena bez povolení a že ti, kdo do ní byli zapojeni, ponesou odpovědnost.

Kauza zmizelého novináře vyvolala kritiku Rijádu ze strany několika západních vlád. Například USA a Británie o víkendu oznámily, že zvažují neúčast na prestižní hospodářské konferenci v Rijádu, kterou od 23. do 25. října hostí korunní princ Muhammad bin Salmán.

Americký prezident Donald Trump o víkendu pohrozil tvrdým potrestáním Saúdské Arábie, pokud se potvrdí, že za Chášakžího zmizením stojí Rijád. Prezident ale nechce, aby případná americká reakce znamenala ztrátu amerických pracovních míst kvůli tomu, že USA zastaví prodej zbraní a vojenského vybavení do Saúdské Arábie, která je na Blízkém východě klíčovým spojencem USA. K zastavení zbrojních dodávek již vyzvali někteří senátoři.

„Právě jsem hovořil s králem Saúdské Arábie, který popírá, že by věděl, co se mohlo ‚našemu saúdskoarabskému občanovi‘ stát,“ napsal Trump, který v tweetu Salmána citoval. „Řekl, že úzce spolupracují s Tureckem, aby našli odpovědi,“ doplnil Trump.

Ministři zahraničí zemí EU v pondělí uvedli, že žádají plné objasnění osudu Chášakdžího a čekají plnou spolupráci saúdskoarabských úřadů s tureckými.