Německé armádě se daří lákat nezletilé na dobrodružná videa. Realita je jiná, varují kritici

Bundeswehr láká mladé nováčky na dobrodružná videa, čelí kvůli tomu kritice (zdroj: ČT24)

Německá armáda se postupně omlazuje. V současné době je téměř desetině nováčků méně než osmnáct let. Bundeswehr je láká hlavně na videa na sociálních sítích nebo kampaně na akcích, jako je třeba veletrh počítačových her. Kritici ale upozorňují, že tyto reklamy neukazují realitu.

Cvičení německé armády
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters

Bundeswehr je stále aktivnější na zahraničních misích. Vláda v Berlíně už armádě kupříkladu o rok prodloužila mandát v Iráku, kde Němci působí v bojích proti takzvanému Islámskému státu.

Kampaň, která má nalákat nové – mladé členy armády, se ale řadě politiků nezamlouvá. „Všechny reklamy bundeswehru jsou spíš dobrodružné, než aby šlo o opravdový popis práce. Úmluva OSN o právech dětí navíc rekrutování nezletilých zapovídá,“ podotkl poslanec strany Levice Tobias Pflüger. 

Sedmnáctiletých rekrutů rychle přibývá

Spolkové ministerstvo obrany přiznává, že chce hlavně zaujmout a získat nové rekruty. Hájí se tím, že kampaně mají předávat tradiční hodnoty, jako je přátelství. Navíc zdůrazňuje, že nedělá nic nelegálního. Německo má totiž výjimku z příslušné úmluvy OSN a může rekrutovat sedmnáctileté dívky a chlapce.

Z výjimky se ovšem stala praxe – jen loni posílily bundeswehr více než dva tisíce nezletilých, což je skoro desetina z celkového počtu nováčků. „Nechtěl jsem se například celý život v nějaké dílně vrtat v autě nebo něco takového. U bundeswehru je spousta pestrých možností. Jde samozřejmě taky o kamarádství,“ říká jeden z rekrutů Marlon S.

Sám přiznává, že se před podpisem smlouvy díval na armádní videa na YouTube. Dopad reklamy ale podle všeho není to hlavní. Nižší věk rekrutů je z velké části důsledek několik let staré reformy školství, která téměř o rok snížila průměrný věk maturantů.

Německá armáda v akci
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters

Nedostatek vojáků by mohli vyřešit cizinci

Kvůli nedostatku lidí německá armáda zvažuje dokonce přijímání cizinců ze zemí EU. „Armáda poroste, potřebujeme kvalifikované odborníky. Proto tuto možnost pečlivě zvažujeme,“ řekl v červenci agentuře DPA mluvčí bundeswehru.

Možnost verbování cizinců pak v rozhovoru pro list Augsburger Allgemeine připustil i armádní expert sociálních demokratů Karl-Heinz Brunner. Upozornil ale, že v případě, že cizinci dostanou příslib německého občanství, „by bundeswehr mohl vypadat jako armáda žoldáků“.

Podle DPA se německé ozbrojené síly potýkají s nedostatkem lidí po léta. Expert parlamentní frakce CSU na brannou politiku Florian Hahn listu Augsburger Allgemeine řekl, že „v rámci svobody pohybu uvnitř Evropské unie mohou vznikat moderní modely“, jak početní stav vojáků zvýšit.

Alice Weidelová z protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) přitom soudí, že jediným receptem na personální nouzi je obnovení všeobecné branné povinnosti.

  • Bundeswehr (česky spolková obrana) jsou ozbrojené síly (Streitkräfte) Spolkové republiky Německo a souvisejících civilních složek. Vznikl roku 1955. Velitelem bundeswehru je v době míru ministr obrany, v případě války spolkový kancléř.
  • Ozbrojené složky (kolem 180 tisíc vojáků) se dělí na pozemní síly (Heer), letectvo (Luftwaffe), námořnictvo (Marine), ústřední zdravotní službu (Zentraler Sanitätsdienst), základny ozbrojených sil (Streitkräftebasis). Civilní složky zahrnují úřady teritoriální správy, vyzbrojování, právní a duchovní služby.
  • V rámci zahraničních misí působí německá armáda kupříkladu v Iráku, Afghánistánu, Kosovu, Súdánu, Jižním Súdánu, Libanonu, Mali či Somálsku.
  • Zdroj: Wikipedie