Papež nařídil prověřit případ kardinála McCaricka, který je viněn ze sexuálního násilí

Papež František nařídil důkladně vyšetřit ve vatikánských archivech, zda církev přehlížela zprávy o činech nyní už bývalého kardinála Theodora McCarricka. Ten je obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilých a někteří tvrdí, že zprávy o těchto činech se do Vatikánu donesly už v roce 2000, tedy ještě předtím, než se McCarrick stal kardinálem.

Papež nařídil „důkladné prostudování“ vatikánských archivů. Cílem je zjistit, jak je možné, že americký kardinál postupoval na církevním žebříčku i přes zprávy o možném zneužívání.

„Zneužívání a zakrývání těchto případů už nebude tolerováno. Rovněž už nebude přípustné, aby se odlišně zacházelo s biskupy, kteří se zneužívání dopustili či ho kryli,“ stojí v prohlášení, které zveřejnil Vatikán.

Prohlášení naopak nijak nekomentuje obvinění, která vůči papeži Františkovi vznesl letos v srpnu bývalý papežský velvyslanec ve Washingtonu Carlo Maria Vigano. Ten tvrdí, že i František už v roce 2013, kdy se stal papežem, věděl o podezřeních vůči McCarrickovi, avšak nijak nezakročil.

Podle agentury AP se už v roce 2000 dostaly do Vatikánu zprávy o stížnostech seminaristů na McCarricka, že je nutí s ním spát. Dopis do Vatikánu s takovými obavami napsal v listopadu 2000 reverend Boniface Ramsay ze semináře v New Jersey, tvrdí AP. Přesto se McCarrick následující rok stal kardinálem.

McCarrick byl jedním z předních představitelů katolické církve v USA, jeho rezignaci na post kardinála přijal papež František letos v červenci. Důvodem byla obvinění, že před téměř padesáti lety sexuálně zneužil několik nezletilých. Osmaosmdesátiletý McCarrick tvrdí, že si nevzpomíná na nic z toho, co je mu dáváno za vinu.