Uprchlíci přicházejí z Turecka i nadále. Navzdory dohodě EU s Ankarou a hlídkám na moři

Události: Evropská flotila hlídá vody Egejského moře (zdroj: ČT24)

Za prvních osm měsíců letošního roku přišlo z Turecka do Evropské unie ilegálně 34 tisíc lidí. Oproti loňsku je to nárůst o 58 procent. Díky nasazení evropských hlídkových plavidel se sice podařilo silně omezit cestu přes moře, stoupl ale počet migrantů, kteří přicházejí po souši z evropské části Turecka. Situace v uprchlických táborech na řeckých ostrovech tak zůstává velmi napjatá.

Řecké úřady navíc nestačí efektivně udílet, popřípadě zamítat žádosti o azyl. „Podle dohody mezi Tureckem a EU z března 2016 nesmějí lidé, kteří dorazí na ostrov Lesbos, opustit jeho území až do svého prvního azylového pohovoru,“ říká zástupce Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Theodoros Alexellis.

Kvůli nedostatku personálu ale trvají azylová řízení velmi dlouho. Od března 2016 se podle údajů řecké policie vrátilo z ostrovů do Turecka jen 1725 osob. 

Počet ilegálně příchozích migrantů do Řecka z Turecka
Zdroj: www.consilium.europa.eu

Evropské flotile se podařilo aspoň omezit cestu přes patnáctikilometrový pruh moře mezi tureckou pevninou a řeckými ostrovy. Operaci Poseidonovo moře zajišťuje sedm set důstojníků pohraniční agentury Frontex. Ostře sledované vody východního Středomoří má na starosti 17 evropských válečných lodí a tří hlídkové letouny.

Navzdory dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem a přítomnosti hlídkových plavidel se ale přesun uprchlíků přes Egejské moře dosud nepodařilo zastavit.

Alíréza zaplatil za převoz z Turecka 800 dolarů

Jedním z těch, kdo do Řecka proklouzli, je Alíréza Mohseni. Jeho rodiče utekli před válkou v Afghánistánu, on utíká z Íránu. „Vybrali jednoho z nás, uprchlíků. Nikdo z pašeráků to nebyl. A ten nás pak převezl na člunu na druhou stranu,“ popisuje Alíréza svou cestu z Turecka. Za převoz zaplatil 800 dolarů.

Na cestě za svým snem stát se DJem se ovšem Alíréza zasekl spolu se 17 tisíci dalších lidí na řeckých ostrovech. Navíc přímo v táboře Moria, který se stal symbolem nezvládnutí přistěhovalecké vlny.

Podle oficiálních údajů žije v Morii téměř devět tisíc lidí, tábor má přitom kapacitu jen 3100 osob. Po kritice ze strany humanitárních organizací se řecká vláda rozhodla přesunout dva tisíce lidí z Morie na pevninu, kde budou pokračovat ve svém azylovém procesu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Organizace Lékaři bez hranic upozorňuje, že přeplněnost táborů na řeckých ostrovech je mimo jiné důvodem vysokého počtu pokusů o sebevraždu mezi nezletilými migranty či častého sebepoškozování.