Etiopie a Eritrea podepsaly mírovou smlouvu. Končí tak jedna z nejdelších válek v Africe

Etiopský premiér Abiy Ahmed a eritrejský prezident Isaias Afwerki podepsali v saúdskoarabské Džiddě mírovou smlouvu. Po dvaceti letech tak formálně končí jedna z nejdelších válek v Africe, během které zemřelo na 80 tisíc lidí. Boje ustaly už v roce 2000, podél sporné hranice ale obě země až dosud udržovaly vojenské hlídky. Podrobnosti dohody zatím zveřejněny nebyly. Oba státy se už dříve dohodly na otevření ambasád, obnovení mezistátních letů nebo na společném rozvoji přístavů.

Smlouva byla podepsána za přítomnosti generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a saúdského krále Salmána a korunního prince Muhammada bin Salmána, kterým představitelé obou zemí poděkovali za podporu mírových dohod.

Eritrea byla dříve součástí Etiopie, v roce 1991 ale získala po třiceti letech bojů samostatnost. Mezi lety 1998 až 2000 probíhala mezi státy další krvavá válka, která připravila o život podle odhadů na 80 tisíc lidí. Boje sice v roce 2000 ustaly, ale obě strany udržovaly podél sporné hranice vojáky a srážky pak dál pokračovaly.

Poválečná komise totiž rozhodla, že město Badme a několik dalších území připadne Eritreji, což Etiopie odmítla přijmout a ze sporného území nestáhla své vojáky. Eritrea proto Etiopii obvinila z okupace. Obnovení diplomatických styků teď Eritrea, kde dlouhodobě panuje diktatura, podmínila etiopským souhlasem s poválečnou hranicí.

Změnu přinesl nový etiopský premiér

Posun ve vzájemných vztazích nastal poté, co se úřadu v dubnu ujal etiopský premiér Abiy Ahmed, který okamžitě začal prosazovat reformy, včetně rychlého uzavření mírové smlouvy s Eritrejí. Letos v červnu Ahmed překvapivě oznámil, že přijímá mírovou smlouvu z roku 2000.

Počátkem července pak oba státy podepsaly deklaraci o míru a přátelství. Etiopský premiér a eritrejský prezident se dohodli na navázání diplomatických vztahů i na obnovení mezistátních letů, znovuotevření ambasád a na společném rozvoji přístavů.