Vojáci se na Dálný východ sjížděli několik týdnů. Na ruských manévrech natáčel zpravodaj ČT

Události: Miroslav Karas natáčel na jednom z největších vojenských cvičení Ruska (zdroj: ČT24)

Východ 2018, největší vojenské cvičení na ruském území za posledních skoro 40 let, zaměstnává na 300 tisíc vojáků. „Nikdy v novodobé historii Ruska se jeho vojáci neúčastnili tak rozsáhlých manévrů na tak obrovském prostoru. Na místo se technika i lidé sváželi několik týdnů,“ říká zpravodaj ČT Miroslav Karas, který přímo na Dálném východě natáčel. Manévry jsou podle velení ruské armády prověrkou ruské bojeschopnosti.

Kreml podle Karase do světa vysílá signál, že umí přemístit jednotky i techniku tisíce kilometrů a že je schopný bránit své zájmy. „Vojáci ze Samary jsou šest tisíc kilometrů od své domovské základny. Po železnici se přesunovali od začátku srpna,“ říká zpravodaj ČT.

„Museli jsme připravit techniku a naložit ji na vagóny. V nich byli i lidé, potom jsme museli všechno zase vyložit a přemístit sem. Nebyl to lehký úkol,“ říká velitel divize Sergej Tichonov.

Rusové přemístili na východ 300 tisíc vojáků, tisíc letadel a vrtulníků, 36 tisíc tanků a obrněných vozidel. Do cvičení se zapojí i 80 lodí vojenského námořnictva.

Armáda trénuje řízení útočných i obranných operací. Ve středu v jednom z nejznámějších a největších výcvikových prostorů, v Tělembě v Burjatsku, nacvičovaly jednotky protivzdušné obrany. „Byl to nejdůležitější den, který završil jejich bojové mistrovství,“ uvedl velitel jednotky protivzdušné obrany Sergej Kuryškin. Cvičení začalo v úterý a potrvá pět dní. 

Podle Moskvy manévry nejsou namířeny proti žádnému konkrétnímu státu, ale mají jen prověřit bojeschopnost všech jednotek. Podle expertů jde ale i o prověrku možností reakce na regionální konflikt.

Ruský generální štáb na manévry pozval 91 pozorovatelů z 57 zemí světa. Přizvány byly i vojenské jednotky Číny a Mongolska. Náklady na cvičení Moskva nezveřejnila, vzhledem k jeho rozsahu však budou podle Karase mimořádně vysoké.

Východ 2018
Zdroj: ČT24