Putin: Rusy obviněné v kauze Skripal známe. Jsou to civilisté, žádní zločinci

Moskva zná dvojici Rusů, které britští vyšetřovatelé považují za pachatele útoku na agenta Sergeje Skripala, připustil ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj jde o civilisty, kteří nejsou zločinci. Šéf Kremlu doufá, že dotyční začnou komunikovat s médii. Mluvčí britské premiérky v reakci zdůraznil, že Moskva na snahy Londýna o vyšetření případu vždy reagovala mlžením a lžemi.

Podle britské premiérky Theresy Mayové šlo o operaci schválenou v nejvyšších patrech ruského státu. Londýn označil za pachatele útoku na Skripalovy údajné agenty ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

Moskva podíl na otravě odmítá, podle ní chybějí k obvinění jakékoli důkazy. „Samozřejmě jsme se na to podívali, co je to za lidi, a víme, kdo to je. Našli jsme je,“ sdělil Putin novinářům. „Ujišťuji vás, že nic zvláštního nebo kriminálního v tom není.“ 

Novinář Soukup: Britové nemohou žádat o vydání, protože Rusko své občany nevydává (zdroj: ČT24)

Jeden z Rusů uvedl, že pracuje ve farmaceutické firmě

Ruský prezident na dálku oba údajné atentátníky vyzval, aby předstoupili před novináře. „Chci se na ně obrátit, aby nás dnes slyšeli. Ať se někam dostaví, předstoupí před sdělovací prostředky. Doufám, že se objeví a sami o sobě promluví,“ prohlásil Putin.

Ruská státní televize Rossija-24 následně uvedla, že jeden z mužů možná příští týden o případu veřejně promluví. Zatím vypověděl jen to, že pracuje ve farmaceutické společnosti v sibiřském Tomsku.

Ruská strana se nemohla tvářit, že ty dva lidi nemohla nalézt v okamžiku, kdy britská strana měla jejich ruské pasy a otisky prstů. Pokud to jsou agenti, tak museli mít krycí legendu. To jsou věci, bez kterých se agent tajných služeb nepouští do akce, natož v cizině.
Ondřej Soukup
redaktor Hospodářských novin

Bulvární list The Daily Mirror přitom uvedl, že Petrov a Boširov byli součástí „vražedného komanda“, které mělo celkem šest členů. Čtyři další lidé byli podle něj „záložním týmem“, který přiletěl do Británie zhruba ve stejné době jako zbylí dva agenti, ale na jiné letiště.

Bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok na počátku března v jihoanglickém městě Salisbury. Oba strávili dlouhé týdny v nemocnici, nakonec ale útok přežili.

Skripalová prý jela do Salisbury, aby otci oznámila, že se bude vdávat za svého dlouholetého přítele Stěpana Vikejeva. Tvrdí to americký list The New York Times, který hovořil v Moskvě se ženou, již Skripalová pověřila renovací svého bytu.

V červenci zemřela na otravu poblíž Salisbury Britka Dawn Sturgessová, která rovněž přišla do styku s novičokem. Její partner náhodný kontakt s látkou přežil.