Vleklý spor kolem Kosova může vyřešit výměna území. USA nejsou proti, plán má ale vlivné kritiky

Spojené státy nebudou bránit výměně území mezi Srbskem a Kosovem (zdroj: ČT24)

Spojené státy nebudou bránit případné dohodě o výměně území mezi Srbskem a Kosovem. Při návštěvě Kyjeva to řekl bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton. Mezi Srbskem a jeho bývalou autonomní oblastí se v poslední době diskutuje o možné výměně severní části Kosova obývané Srby za Preševské údolí, kde žije albánská menšina. Možné řešení problému kolem Kosova má ale řadu vlivných odpůrců.

Administrativní dělení Kosova
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Vláda v Bělehradě potřebuje problém Kosova vyřešit v zájmu vstupu do Unie. „Naší politikou je, že pokud na tom obě strany spolu dokážou pracovat a dosáhnou dohody, úpravu území nevyloučíme. Tato otázka není jednoduchá a měla být řešena už dříve, ale my v cestě stát nebudeme. A nemyslím si, že v Evropě někdo bude proti, když se oba partneři domluví na vzájemně uspokojivém řešení,“ oznámil Bolton v Kyjevě.

Myšlence výměny území jsou nakloněni někteří politici v Bělehradě i v Prištině. „Musíme udělat maximum k uzavření mírové dohody s Bělehradem. Podporuji tuto výměnu, i na základě žádostí od představitelů v Preševu navrhuji úpravu hranic. To neznamená rozdělení Kosova nebo autonomii pro kosovské Srby,“ konstatoval prezident Hashim Thaci.

Srbsko by v takovém případě mohlo normalizovat vztahy se svou bývalou provincií, která se vydala vlastní cestou za podpory mezinárodního společenství po bombardování Jugoslávie na jaře 1999. Jako samostatný stát uznalo Kosovo už přes sto zemí světa. „Jde o to, sednout si ke stolu a jednat. Rádi bychom dospěli k nějakému kompromisu,“ podotkl srbský ministr zahraničí Ivica Dačić.

K odpůrcům plánu patří třeba kosovský premiér Ramush Haradinaj. Proti změně hranic se důrazně vyslovila i německá kancléřka Angela Merkelová. Srbský prezident Aleksandar Vučić ve čtvrtek sdělil, že druhý zářijový víkend pojede do Kosova, kde pronese zásadní projev. Média očekávají, že veřejnost seznámí se svým dlouho avizovaným plánem řešení problému kolem Kosova. S čím přijde, ale nikdo neví.

Etnické složení Kosova (data z roku 2011)
Zdroj: ČT24/Wikimedia.org

Spojené státy a Evropská unie uznaly samostatnost Kosova v jeho bývalých administrativních hranicích. Srbsko nezávislost své provincie – s vydatnou podporou hlavně Ruska – odmítá a udržuje si značný vliv právě na severu Kosova.