Šéf drážďanské policie se omluvil štábu televize ZDF

Šéf drážďanské policie se v pátek večer omluvil štábu veřejnoprávní televize ZDF, který policisté 16. srpna během demonstrace protiimigračního hnutí Pegida proti kancléřce Angele Merkelové (CDU) nenechali 45 minut pracovat. Na svém webu to uvedla televize ZDF. Případ v Německu vyvolal rozsáhlé debaty o svobodě tisku.

Proti Merkelové v saské metropoli demonstrovalo kolem 300 lidí. Několik z nich začalo pokřikovat na redaktory ZDF a někteří se dokonce pokusili kameramanovi vytrhnout kameru z ruky. Nedaleko stojící policie se nejprve k zásahu neměla a do akce se vložila až na výzvu demonstrujících – k překvapení redaktorů ale nikoli na jejich ochranu.

Novinářům naopak celkem tři čtvrtě hodiny neumožnila pracovat a opakovaně kontrolovala jejich průkazy.

Kvůli tomu se na adresu policie snesla značná kritika, kterou ještě umocnilo, když se ukázalo, že demonstrant, na jehož popud policisté zasáhli, je zaměstnancem saského zemského kriminálního úřadu (LKA) a protestu se účastnil během své dovolené.

Dnes se kvůli vyjasnění situace v Drážďanech sešli zástupci policie a ZDF. Podle televizní stanice na setkání policie připustila chyby a omluvila se za způsob zákroku. Obě strany se také přihlásily k dohodě ministrů vnitra a médií z 90. let, která počítá s tím, že i při demonstracích budou strážci zákona média podporovat v získávání informací.